Juni og juli er de viktigste månedene for kinesiske fabrikker. Før USA og Europa tar sommerferie, settes ordrer inn på leveringer til julehandelen.

I Kina er det ordretørke etter at USA har innført straffetoll på 25 prosent på import verd 250 milliarder dollar i året.

– Ser du maskinene over der? De har stått stille siden straffetollene startet. Det meste vi produserer går til vestlige markeder og 70 prosent til USA, sier direktør Godfrey Chan hos det kinesiske selskapet Max Fortunes i Dongguan til nyhetskanalen AlJazeera.

President Donald Trump vurderer nye straffetoller på resten av kinesisk import. Den japanske finansinstitusjonen Nomura tror det er sannsynlig at det skjer før nyttår.

– Ingen investerer – ingen kjøper

Få selskaper tar pulsen på den internasjonale handelsøkonomien som Hongkong-selskapet Li & Fung. Selskapet har siden 1906 vært et mellomledd for utenlandske selskaper som ikke ønsker å forholde seg til et stort antall fabrikker og underleverandører.

Blant kundene er blant andre kjøpesentergiganten Walmart, Kohl’s og sportsutstyrsprodusenten Nike. Selskapet har et stort nettverk av leverandører over hele Asia – ikke bare Kina, og er i stand til å identifisere endringer i etterspørsel og trender tidlig.

– Amerikanske klienter er åpenbart veldig bekymret. Alle har allerede syltynne marginer og er betydelig avhengige av Kina. Hvis det blir en prisøkning på 25 prosent, er det vanskelig, sier toppsjef Spencer Fung il Bloomberg.

Han sier at kinesiske fabrikker er i en «desperat situasjon». For første gang i historien vil under halvparten av selskapets innkjøp komme fra kinesiske fabrikker.

– Ingen investerer og ingen kjøper. Handelskrigen fører til at de stanser investeringer da de ikke vet hvor de skal plassere pengene. Mange går inn i Vietnam basert på en twitter-melding, sier han – med henvisning til president Donald Trumps vane med å endre den amerikanske handelspolitikken via korte twitter-meldinger.

Fabrikker i Vietnam kjører for full maskin.

– Det er ikke ekstra kapasitet der, sier Fung til Bloomberg.

Avgjørende nøkkeltall

Nye statistikker fra Kina tegner et tydelig bilde av en økonomi som strever med å tilpasse seg handelskrig med USA og en svakere verdenshandel. Aktivitetsindeksen PMI, fra innkjøpssjefer, endte på under 50 i juni – noe som viser lavere aktivitet.

Denne uken kom de kinesiske produsentprisene for juni. De viste ingen vekst forrige måned – ned fra en prisvekst på 0,6 prosent i mai. Dette er første gang siden august 2016 det ikke har vært en inflasjon ved fabrikkene.

På fredag kommer de offisielle handelsstatistikkene for juni. Disse ventes å vise en svak utvikling i eksporten basert på PMI-rapporten, ifølge Capital Economics. Over helgen er det klart for fremleggelsen av veksten i bruttonasjonalproduktet. Konsensus ligger på rundt 6,3 prosent.

«China Beige Book» er det kinesiske svaret på amerikanske «Beige Book», som gir en situasjonsrapport om utviklingen i økonomien. Den viser høy aktivitet i gråmarkedet med såkalte skyggebanker, som gir finansiering til selskaper og enkeltpersoner som har behov for lån – til høy rente.

«Skyggefinansiering har gjort et comeback og utgjør nå en rekordhøy andel av samlede utlån», heter det kvartalsrapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.