Vel en uke etter at president Donald Trump begynte å avfyre de siste salvene i handelskrigen med Kina, er det selskaper og investorer som har fått merke det hardest.

Kinesiskledet bitcoin-rally

Referanseindeksene ved de amerikanske børsene falt med mellom 2,4 og 3,4 prosent på mandag og børsverdier på over 9000 milliarder kroner forsvant. Dette kommer i tillegg til forrige ukes børsuro.

De asiatiske børsene åpnet med et bredt fall på tirsdag morgen. Hongkong-børsen falt med 2,1 prosent de første minuttene. Børsene på det kinesiske fastlandet lå like bak. Kinesiske myndigheter var forberedt på børsuro og sto klar, sammen med storselskaper, med midler for å stabilisere markedene.

– Investorer har alltid antatt at det er rasjonelle aktører som til slutt vil innse at det ikke er i deres egeninteresse å eskalere dette mer. Det kan vise seg å være feil, sier sjeføkonom Megan Greene hos Manulife Asset Management til Politico.

Den kinesiske valutaen har svekket seg til det laveste nivået hittil i år mot amerikanske dollar. Den kraftige oppgangen i verdien av kryptovalutaen bitcoin blir sett på som en direkte konsekvens av opptrappingen av handelskrigen og valutauroen i Kina.

«Hvis du er i Kina og du ønsker å spre risikoen er det logisk at bitcoin er et kortsiktig alternativ», skriver National Alliance Securities i en rapport.

Bitcoin-kursen har steget med over 50 prosent på to uker til en foreløpig topp på 8100 dollar natt til tirsdag.

Lover avklaring om tre-fire uker

Etter det kraftige børsfallet på Wall Street på mandag valgte Trump å utsette nye straffetoller på kinesiske produkter. Planen var at det skulle bekreftes hvordan den resterende importen av kinesiske produkter til USA skulle ilegges straffetoll. Dette er foreløpig utsatt.

– Vi vil vite om tre til fire uker om handelssamtalene med Kina er vellykkede, sa Trump mandag kveld i Det hvite hus, ifølge NBC.

Trump har kommet med tilsvarende frister tidligere. Det var ventet at en avtale ville være i havn i begynnelsen av februar. Senere ble fristen satt til slutten av mars, før det i april ble sagt at en avklaring ville være klar i begynnelsen av mai.

– Det er rett og slett ingen økonomisk presedens for at verdens to største økonomier plutselig setter på straffetollbremsene på denne måten. Dette vil føre til store ødeleggelser for forsyningskjedene i begge land. Lokale forbrukere vil enten gå vekk fra å kjøpe importerte produkter eller bli tvunget til å betale høyere priser, sier seniorpartner Nelson Dong hos advokatfirmaet Dorsey & Whitney til South China Morning Post.

USA har allerede innført straffetoll på 25 prosent på kinesiske produkter verdt 250 milliarder dollar. Kina vil øke straffetollen fra 1. juni.

– Siste teknologisektoren trenger

Teknologisektoren er hardest rammet med et kursfall på rundt seks prosent for Nvidia, Apple, AMD og Seagate.

– Det siste Apple og teknologisektoren trenger nå er en kamp på Kina-fronten. Investorer forsøker å fordøye truslene fra Det hvite hus og konsekvensene av mottiltakene fra Kina de neste dagene, sier teknologianalytiker Dan Ives i meglerhuset Wedbush Securities til South China Morning Post.

Asustek, som er en av verdens største produsenter av personlige datamaskiner, har gjort klar kriseplaner som de vil iverksette hvis USA innfører straffetoll på resten av import fra Kina. Ifølge Nikkei innebærer det å flytte produksjon vekk fra Kina.

– Vi diskuterte dette med leverandørene våre i fjor og utviklet planer. Nå vil vi iverksette disse så snart som mulig, sier visestyreformann Samson Hu til Nikkei.

Foxconn, som er Apples hoffprodusent og også produserer elektronikk for andre selskaper, har flyttet produksjon av blant annet servere fra Kina til andre land.

– Slik det er nå vet ingen når handelskrigen mellom USA og Kina vil ta slutt, sa Foxconns toppsjef Terry Gou på mandag.

Det er ikke bare Kina som rammes av handelskrigen. Ifølge Korea International Trade Association vil en økning av straffetollene koste sørkoreanske teknologiselskaper som Samsung, LG og SK Hynix nesten 20 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.