I forrige uke inngikk USAs finansminister Steven Mnuchin en avtale om å føre forhandlinger med kinesiske regjeringsmedlemmer de neste ukene for å forsøke å løse handelskrigen mellom de to landene. Mnuchin blir sett på som en av de moderate i den amerikanske administrasjonen.
– Veldig mye usikkerhet
Kina så positivt på invitasjonen og ryddet timeplanen for møter de neste to ukene. I løpet av noen timer kom president Donald Trump på banen og truet med å innføre straffetoll på nesten alt av kinesisk import «veldig snart».
Ifølge Wall Street Journal er det snakk om dager. Detaljene ble banket ut i løpet av helgen, ifølge kilder i Det hvite hus avisen snakket med. Det skal komme en kunngjøring i løpet av mandag eller tirsdag.
– Kina kommer ikke til å forhandle med et våpen rettet mot hodet. Det er veldig mye usikkerhet nå. Hvis det kommer nye straffetoller kan det kinesiske delegasjonen velge å ikke delta, sier en seniorrådgiver for den kinesiske regjeringen til Dow Jones Newswires.
Det er planlagt møter allerede denne uken på lavere nivå. Dette skal føre frem til toppmøter i neste uke, hvor den kinesiske visestatsministeren Liu He, som er ansvarlig for den økonomiske politikken, skal delta.
Liu He er skeptisk til Trump. I mai førte han forhandlinger med Mnuchin og trodde at en handelskrig var avverget ved at Kina skulle øke importen av amerikanske landbruksprodukter.
En twitter-melding fra Trump viste at møtene hadde vært bortkastet og det ble innført straffetoll på kinesisk import.
Truer med «eksportbegrensninger»
Kinesiske myndigheter har invitert amerikanske toppsjefer til Beijing denne uken i forbindelse med China Development Forum. Dette er en del av kampanjen for å få ledelsen i USA til å legge press på Trump-administrasjonen.
Over 60 prosent av amerikanske selskaper i Kina sa i en spørreundersøkelse i forrige uke at de er berørt av handelskrigen.
Det kan bli langt verre. Foreløpig har Kina brukt silkehansker mot amerikanske selskaper.
– Kina kan komme til å innføre eksportbegrensninger for å slå tilbake mot amerikansk straffetoll, sa tidligere finansminister Lou Jiwei under konferansen på søndag.
Dette kan gjøre det langt vanskeligere for amerikanske selskaper å drive virksomhet i Kina. General Motors, Ford, Qualcomm, Starbucks og andre storselskaper kan bli rammet av indirekte sanksjoner – tilsvarende hva norske eksportører opplevde fra 2010 til 2017.
Amerikanske teknologiselskaper har advart om at en opptrapping vil føre til høyere priser på forbrukerelektronikk, som hittil har vært skjermet.
– Hvis regjeringen er fast bestemt på å innføre straffetoll de neste to ukene er det svært lite sannsynlig at kineserne vil ta møtene. Hvis de annonserer straffetoll, men skyver datoen for innføring frem i tid, er det mulig å føre samtaler, sier direktør Myron Brilliant hos U.S. Chamber of Commerce til Wall Street Journal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.