Walmart, Target, Costco, Macy’s og over 500 andre amerikanske selskaper har slått følge med 140 organisasjoner for å be president Donald Trump om ikke å innføre nye straffetoller mot Kina.

Trump har sagt nesten alt av kinesisk import kan bli ilagt straffetoller etter G20-møtet om to uker i Japan, hvor han sannsynligvis vil møte Kinas president Xi Jinping. Det ventes ikke at det blir en enighet om en handelsavtale under G20-møtet.

– Begge sider vil tape

Amerikanske storselskaper og interesseorganisasjoner sendte torsdag et åpent brev til den amerikanske presidenten, hvor de forklarer konsekvensene av dagens straffetoller – og hva en opptrapping vil bety. De har gått sammen om å etablere «Tariffs Hurt the Heartland».

«Vi er bekymret over en eskalering i straffetollene og gjengjeldelse. Vi vet at nye straffetoller vil ha betydelig, negativ og langvarig innvirkning på amerikansk næringsliv, bønder, familier og den amerikanske økonomien», skriver selskapene.

President Trump har karakterisert straffetoller som «fantastiske» og «flotte» og sa senest denne uken han gjerne kan ilegge straffetoll på alt av import fra Kina. Trump mener det er kinesiske selskaper og den kinesiske økonomien som betaler prisen for straffetollene.

«Bredt anvendte straffetoller er ikke et effektivt verktøy for å endre Kinas urettferdige handelspraksis. Straffetoller betales direkte av amerikanske selskaper, blant annet de som har underskrevet dette brevet, og ikke Kina», skriver de over 660 selskapene og organisasjonene.

De viser til en undersøkelse som viser at hvis nye straffetoller mot Kina blir innført vil dette koste en amerikansk gjennomsnittsfamilie over 2000 dollar i året (17.000 kroner), føre til tap av to millioner arbeidsplasser og redusere den amerikanske verdiskapningen med én prosent.

«En eskalering i handelskrigen er ikke i vårt lands beste interesser. Begge sider vil tape», skriver de, og oppfordrer om nye forhandlinger.

Apple-sjef møtte Trump

Apple har foreløpig sluppet unna straffetoller på Iphone, Ipad og andre produkter som kommer fra taiwanskeide fabrikker i Kina. Hvis produktene inngår i nye straffetoller vil dette øke utsalgsprisen på en Iphone med 14 prosent, ifølge en analyse fra JP Morgan.

Apples konsernsjef Tim Cook møtte president Trump bak lukkede dører på torsdag, ifølge Reuters.

– Trump snakket med Cook om handel, amerikanske investeringer, immigrasjon og privatliv, sa pressetalsmann Judd Deere.

Kontraktsprodusent Foxconn har sagt de kan produsere Apple-produkter ved fabrikker i andre land. Trump har foreslått at produksjonen kan skje i USA.

«Vi anslår at den økte kostnaden ved å produsere Iphone i USA kan bli 15 til 25 prosent. Hvis dette overføres til kundene kan de ødelegge etterspørselen», skrev Bank of America Merrill Lynch i en rapport i mai.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.