Apple og den amerikanske teknologisektoren har så langt vært nesten helt forskånet fra straffetollene som er innført på kinesisk import. Kun ladere og enkelte tilbehørsprodukter fra Apple er blitt ilagt straffetoller det siste året.

Dette kan endres om kort tid. Fra juli kan nesten alt av kinesisk import ilegges straffetoller. Iphone-prisene kan bli rundt 15 prosent dyrere for amerikanske kunder. Bærbare datamaskiner vil også gå opp i pris.

Rammer konkurranseevnen

Forslaget fra president Donald Trump om å innføre nye straffetoller på kinesisk import verdt 300 milliarder dollar i året er ute på en høring denne uken. Et nesten samlet amerikansk næringsliv protesterer mot planene – også bedriftseiere som har støttet Trump.

Nesten alt av Apple-produkter vil omfattes av de nye straffetollene, blant annet Iphone, Ipad, Mac og Airpods.

«Vi oppfordrer amerikanske myndigheter om ikke å innføre straffetoller på disse produktene», skriver Apple i et brev til den amerikanske regjeringens handelskontor.

Ifølge Apple vil straffetoller føre til lavere bidrag til den amerikanske økonomien. Etter skattereformene i USA i 2018 lovte Apple at de økonomiske bidragene skulle ende på 350 milliarder dollar de neste fem årene. Ifølge Apple er de godt i rute.

«Amerikanske straffetoller vil påvirke Apples globale konkurranseevne. De kinesiske selskapene vi konkurrerer med har ingen betydelig tilstedeværelse i det amerikanske markedet og vil ikke bli berørt av straffetollene. Det vil helle ikke andre internasjonale konkurrenter», skriver Apple – som konkurrerer med Samsung og Huawei.

Apple er «ansvarlig for over to millioner arbeidsplasser» i landet. De fleste er utviklere som har levert apper. Apple har under 50.000 på lønningslisten i USA.

Truer amerikanske interesser

Teknologiselskapene Dell, HP, Intel og Microsoft advarer om at forslaget vil true amerikanske interesser, samtidig som at de ikke forsøker å løse roten til problemene: den kinesiske handelspraksisen.

«Som ledende amerikanske innovatører innser vi viktigheten av å beskytte opphavsrettigheter og setter pris på regjeringens innsats for å bekjempe urettferdige metoder», skriver selskapene.

De ber om at bærbare datamaskiner fjernes fra den foreslåtte listen over nye produkter som skal ilegges straffetoller. Dell, HP og Microsoft har en markedsandel på 52 prosent av det globale markedet for bærbare datamaskiner.

«Hvis bærbare datamaskiner blir betydelig dyrere kan småbedrifter utsette å kjøpe nye modeller eller oppgradere eksisterende. Det gjør at de ikke får tilgang til den siste teknologien og kan utgjøre en sikkerhetsrisiko», skriver selskapene.

Kan flytte produksjonen

Apple eier ikke egne fabrikker. Siden slutten av 1990-tallet har de benyttet taiwanskeide fabrikker i Kina til produksjon.

Apple har bedt leverandørene om å beregne hva det vil koste å flytte 15 til 30 prosent av produksjonskapasiteten fra Kina til Sørøst-Asia.

Apple har støtte fra Foxconn, som er den viktigste kontraktsleverandøren.

– Jeg oppfordrer Apple til å flytte produksjonen til Taiwan. Jeg tror det er mulig, sa selskapet avtroppende toppsjef Terry Gou på en pressekonferanse fredag.

Terry Gou stiller som kandidat til det kommende presidentvalget på Taiwan. Han er blitt en av Asias rikeste takket være kontraktproduksjon for vestlige selskaper ved fabrikker i Kina. Rundt halvparten av omsetningen kommer fra Apple.

Risikoen med å ha over 90 prosent av produksjonen av Iphone, Ipad og annen elektronikk i Kina er blitt høy. Apples samarbeidspartnere er bedt om å finne alternativer, ifølge den japanske næringslivsavisen Nikkei.

Apple er i ferd med å tilpasse seg en ny virkelighet hvor Kina ikke vil ha rollen som «verdens fabrikk». Selskapet fører samtaler med kontraktsprodusentene Foxconn, Pegatron, Wistron og Compal om å vurdere å sette ut produksjon til andre land.

– Dette er langsiktige tilpasninger og vi vil se resultater om to eller tre år. Det er smertefullt og vanskelig, men det er noe vi må håndtere, sier en Apple-leverandør til den japanske næringslivsavisen Nikkei, som blant annet eier Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.