Apple er foreløpig blitt forskånet fra den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. Konsernsjef Tim Cook har svært gode relasjoner til president Donald Trump og den kinesiske kommunistledelsen. Tidligere i juni hadde han møte med Trump i Det hvite hus. Cook har advart Trump om ikke å eskalere handelskrigen ytterligere.
Han har brukt kontaktnettet i Kina i et forsøk på å roe ned gemyttene. Han blir også lyttet til i Kina, hvor nesten fem millioner arbeidsplasser er knyttet opp mot Apples virksomhet, ifølge selskapet.
– Smertefullt og vanskelig
Apple er i ferd med å tilpasse seg en ny virkelighet hvor Kina ikke vil ha rollen som «verdens fabrikk». Selskapet fører samtaler med kontraktsprodusentene Foxconn, Pegatron, Wistron og Compal om å vurdere å sette ut produksjon til andre land.
– Dette er langsiktige tilpasninger og vi vil se resultater om to eller tre år. Det er smertefullt og vanskelig, men det er noe vi må håndtere, sier en Apple-leverandør til den japanske næringslivsavisen Nikkei, som blant annet eier Financial Times.
Apple har bedt leverandørene om å beregne hva det vil koste å flytte 15 til 30 prosent av produksjonskapasiteten fra Kina til Sørøst-Asia. Handelskrigen utløste denne prosessen og Apple er blitt svært oppmerksom på hvor sårbart selskapet er ved å være så avhengig av Kina.
Da Apple la ned egne fabrikker for 20 år siden og begynte å flytte produksjonen til Kina, var lave kostnader et viktig element. Nå er lønnskostnadene ved kinesiske fabrikker høyere enn alle land i Sørøst-Asia – med unntak av Singapore.
– En lavere fødselsrate, høyere lønnskostnader og risikoen ved å sentralisere for mye av produksjonen i et land, er negative faktorer som ikke forsvinner. Uansett utfallet av nye straffetoller på 300 milliarder dollar av kinesisk import, følger Apple en trend om å diversifisere produksjonen, noe som gir mer fleksibilitet, sier en kilde til Nikkei.
Et pokerspill
For første gang hadde Apple flere kinesiske komponentleverandører i 2018 enn amerikanske selskaper. Kina har gjort alt landet kan for å tilrettelegge for at produksjonen av Apple-produkter skal gjøres der.
Lokale myndigheter har bygget ut infrastruktur til nye fabrikker og i mange tilfeller også subsidiert boliger for ansatte. Fabrikkene er blitt mer automatiserte og blant annet Foxconn har investert kraftig i utvikling av moderne roboter.
Wedbush Securities skriver i en ny rapport at dette er et «pokerspill» og at en flytting av produksjonen vekk fra Kina ikke vil skje over natten.
«En langsiktig handelsavtale mellom USA og Kina er viktig for at Cook & Co. skal kunne sove godt om natten», skriver Wedbush-analytikerne.
Vietnam og India er de to mest aktuelle alternative. Samsung produserer rundt 50 prosent av alle smarttelefoner i Vietnam. De har bygget ut tilsvarende fabrikker i India, Brasil, Indonesia og Kina. Kina utgjør under ti prosent av produksjonen hos Samsung.
– Trumps trusler om straffetoller på 25 prosent har utløst en forståelse i forsyningskjeden om at de ikke kan late som at ting vil forbli som de har vært. Alle må igangsette en «plan B» og vurdere produksjon utenfor Kina, selv om dette vil ta tid, sier analytiker Jeff Pu hos GF Securities, til Nikkei.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.