Amerikanske Nvidia er blitt et av verdens største produsenter av avanserte datakomponenter, blant annet grafikkort. Børsverdien er 20-doblet på fem år – til over 300 milliarder dollar. Selskapet har ambisjoner om å vokse ytterligere med oppkjøpet av Arm Holdings.

Urovekkende

Britiske Arm, som ble kjøpt av japanske Softbank i 2016, har stått for utvikling og design av avanserte dataprosessorer og komponenter. På kundelisten står noen av verdens største teknologiselskaper som Apple, Qualcomm og Samsung.

Kinesiske Huawei, som hadde stor suksess med kirin-prosessorene i sine smarttelefoner inntil amerikanske sanksjoner stanset produksjonen tidligere i høst, har også vært en viktig kunde.

Konkurransemyndigheter i USA, Storbritannia, EU og Kina må godkjenne oppkjøpet av Arm til 40 milliarder dollar, som ble bekreftet tidligere i september.

«Det at Arm skal bli et amerikansk datterselskap er urovekkende – ikke bare for kinesiske selskaper, men også europeiske selskaper som benytter Arms teknologi. Kinesiske selskaper vil havne i en vanskelig markedssituasjon», skrev den statskontrollerte kinesiske avisen Global Times nylig.

Dette er nyhetene fra Apple
Disse nyhetene fra Apple kommer i salg fra oktober.
00:55
Publisert:

Avisen har under handelskrigen mellom USA og Kina frontet Kinas offisielle synspunkter.

Den kinesiske virksomheten sto for rundt 20 prosent av Arms omsetning i 2018, ifølge Softbank.

– Det vil gi amerikanske myndigheter muligheter til å innføre sanksjoner og kontrollere Kinas tilgang til teknologi. Det vil bli det største marerittet for Kina, sier analysesjef for teknologi hos meglerhuset CLSA, Sebastian Hou, til CNBC.

Frykter nye sanksjoner

Nvidias grunnlegger og toppsjef Jensen Huang har ambisjoner om at selskapet skal fortsette å vokse med hjelp av Arm-patenter og teknologi. Målet er å få en omsetning på 250 milliarder dollar i 2023.

Leveranser til bilindustrien, roboter og nye vekstområder som produkter med kunstig intelligens for forbrukerprodukter og i industrien skal stå for mye av denne veksten.

Kina har ambisjoner om å modernisere industrien og identifisert ti områder i 2015 hvor de skal bli ledende innen 2025 med «Made in China 2025». Målet er å bli verdens mest innovative industrinasjon.

Et av disse målene er å bli selvforsynt med teknologi som gjør at de kan utvikle og produsere avanserte databrikker.

I mellomtiden er kinesiske selskaper avhengig av patenter, lisenser og produksjonsutstyr fra andre land, blant annet Arm. Aksjekursen på Semiconductor Manufacturing International Corp., som skal spille en nøkkelrolle i denne strategien er mer enn halvert siden juli.

USA vurderer sanksjoner mot det kinesiske databrikkeselskapet.

– Jeg har ikke sett en eneste produsent som kan produsere databrikker uten amerikansk teknologi, ifølge analytiker Mark Li hos Sanford C. Bernstein & Co.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.