USAs president Donald Trump avslutter en fire dager lang reise til Japan på tirsdag. Japanske medier har karakterisert statsbesøket som «hvetebrødsdager» hvor ikke noe kontroversielt er tatt opp.

Trump har overvært sumobryterkonkurranse, spilt golf og møtt keiseren. Dette kommer i forkant av planlagte handelsforhandlinger senere i sommer med Japan.

Økte straffetoller

Trump sa mandag at USA ikke er klar til å inngå en handelsavtale med Kina.

– Jeg tror de ønsker de hadde akseptert avtalen som lå på bordet før de forsøkte å reforhandle den. De ønsker å få til en avtale. Nå er ikke vi klare til å inngå en avtale, sa Trump på en pressekonferanse sammen med statsminister Shinzo Abe.

Han gjentok påstandene om at straffetollene er «bra» for USA og at de vil øke mer.

– Straffetollene kan gå opp veldig, veldig betydelig. Jeg tror ikke at Kina kan fortsette å betale disse, det er snakk om flere hundre milliarder dollar i straffetoll. Jeg tror ikke det, sa Trump.

Amerikanske finansinstitusjoner og tenketanker har lagt frem rapporter som viser at det ikke er Kina som betaler straffetollene, men amerikanske importører og forbrukere.

– Høyere straffetoller vil ha en svært begrenset innvirkning på Kina, sa Guo Shuqing, som leder det kinesiske finanstilsynet, på mandag.

Han er en av få fra den kinesiske ledelsen som har kommentert handelskrigen med USA offentlig siden forhandlingene brøt sammen tidligere i mai.

Kina vil innføre nye straffetoller på amerikanske produkter fra førstkommende helg. USA kommer sannsynligvis med nye straffetoller i løpet av sommeren. Et forslag skal ut på høring i juni om å ilegge nesten alt av kinesisk import en straffetoll på 25 prosent.

Økonomisk sabotasje

Kinesiske kommentatorer i statskontrollerte medier er langt mer frittalende enn kommunistledelsen og byråkrater. Kinesiske medier er en forlenget arm av statsapparatet.

«Flere og flere kinesere tror at USA ønsker å sabotere Kinas økonomiske utvikling – og ikke få til en såkalt rettferdig handel med Kina. Huawei-konflikten har styrket denne forståelsen hos kineserne. Misforstår vi USAs intensjoner? Den amerikanske siden bør forklare dette seriøst», skriver sjefredaktør Hu Xijin i den kinesiske avisen Global Times på Twitter.

I en kommentarartikkel som er distribuert av det statseide nyhetsbyrået Xinhua rettes det tungt skyts mot USA.

«Amerikanerne har kommer med mange arrogante forespørsler ved forhandlingsbordet, blant annet å begrense utviklingen av statskontrollerte selskaper. Dette har ikke noe med handelsforhandlingene å gjøre og er et forsøk på å endre Kinas grunnleggende økonomiske system», skriver kommentarforfatteren.

Konklusjonen er at den amerikanske handelskrigen er et forsøk på å «krenke Kinas økonomiske suverenitet» og «tvinge Kina til å skade sine kjerneinteresser».

Teknologiselskaper vil hjem

Teknologiselskapet Huawei er havnet midt inne i handelskrigen. Andre kinesiske selskaper frykter de vil bli utestengt fra det amerikanske markedet. Kinesiske kommentatorer har begynt å benytte karakteristikken «teknologikrig» på den pågående konflikten.

Internett- og teknologiselskapet Alibaba ble børsnotert i USA for fem år siden etter en av de største emisjonene i historien. Nå vurderer Alibaba å hente inn 20 milliarder dollar (175 milliarder kroner) fra asiatiske investorer og bli børsnotert i Hongkong.

«Dette dreier seg mer om å flytte hjem enn å hente inn kapital. Alibaba hadde 29 milliarder dollar i kontanter i mars og skaper en positiv kontantstrøm på 22 milliarder dollar i siste regnskaper. Kinesiske fond, som har en bedre forståelse av forretningsmodellen, vil få bedre tilgang i Hongkong», skriver Bloomberg Intelligence.

Kinas største databrikkeprodusent, Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), vil be om å bli strøket fra New York-børsen den 3. juni. Dette har sendt kursen over 13 prosent høyere ved Hongkong-børsen, hvor det allerede er børsnotert.

Selskapet er en del av Huawei-sfæren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.