Kina klarte å stabilisere økonomien i første kvartal med en økonomisk vekst på 6,4 prosent. I neste uke kommer vekststatistikkene for siste kvartal og konsensus ligger på en vekst på rundt samme nivå. Myndighetene sier seg fornøyd med en stabil vekst i år.

Mindre rom for lettelser

Den japanske finansinstitusjonen Nomura Holdings og australske Macquarie Group er ute med nye advarsler og prognoser på den kinesiske økonomien. Konklusjonen er den samme: hvis handelskrigen mellom USA og Kina vedvarer vil den kinesiske økonomien få merke det hardt.

«I andre halvdel av 2019 vil Kina stå foran enda mer usikkerhet knyttet til handelskrigen, kinesiske myndigheters håndtering av eiendomssektoren og tiltakspakker», skriver Nomura.

En gruppe fagøkonomer la frem en rapport på en pressekonferanse på tirsdag. Lu Ting understreket at Kina vil klare å stå gjennom stormen.

– Jeg tror ikke Kina er i nærheten av en stor finanskrise, men det er mindre rom for å gjennomføre lettelser, sa Li.

Han viste til at hvis Kina endrer finanspolitikken og gjør det mulig for lokale myndigheter og provinser å låne mer, vil det øke den offentlige gjeldsbyrden og legge press på den kinesiske valutaen. En svakere yuan kan utløse nye reaksjoner fra president Donald Trump.

Nomura er klare i sine konklusjoner halvårsrapporten.

«Første halvår var vanskelig. Andre halvår kan bli enda vanskeligere. Det verste er ikke over», skriver Nomura.

Opptrapping i handelskrigen

Nomura tror ikke G20-møtet, hvor presidentene Donald Trump og Xi Jinping møttes, var et gjennombrudd i handelskrigen. De karakteriserer deg som en «fremdrift».

«Vi tror USA sannsynligvis vil innføre en straffetoll på 25 prosent på det gjenværende av kinesisk import ved slutten av 2019», skriver Nomura.

Hvis handelskrigen fortsetter med 25 prosent straffetoller på kinesisk import verdt 300 milliarder dollar i året vil den kinesiske veksten bli redusert med 0,4 prosentpoeng og ytterligere ett prosentpoeng fra lavere industriproduksjon fra forstyrrelser i forsyningskjeden.

Nomura mener at det viktigste å følge er hvordan USA håndterer sanksjonene mot teknologiselskapet Huawei. Hvis det kommer lettelser fra USA, som gjør det mulig for selskapet å benytte amerikanske komponenter, programvare og patenter – er dette positivt og kan føre til et gjennombrudd i handelskrigen.

– Elendig og vil bli verre

Den australske finansinstitusjonen Macquarie Group har kommet med de samme konklusjonene som Nomura.

– Den kinesiske økonomien er fortsatt inne i en bred nedadgående utvikling for nå. De økonomiske statistikkene er elendige og vil bli verre, sier sjeføkonom for Kina, Larry Hu, til South China Morning Post.

Siden 1950-tallet har økonomiske strategier for det neste året blitt lagt i badebyen Beidaihe – 300 kilometer fra Beijing. I år møtes kommunistledelsen i andre halvdel av juli.

Hu tror ikke at de vil komme med større tiltakspakker etter Beidaihe-samlingen da de økonomiske statistikkene fortsatt ikke er ille nok.

Nomuras Lu tror nye tiltakspakker og lettelser først vil komme ved en opptrapping i handelskrigen med USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.