President Donald Trumps økonomiske rådgivere brukte søndagen til å forsvare seg etter at det ikke ble gjort fremskritt under handelsforhandlingene med Kina. Ved månedsskiftet ble det sett på som sannsynlig at en avtale ville foreligge i mai.

Nå er det ikke engang fastsatt en ny dato for når partene skal møtes.

– Vi er i en fantastisk situasjon hvor vi kan korrigere over 20 år med urettferdig handelspraksis med Kina. Dette er en risiko vi bør, og kan ta, uten at det skader økonomien vår merkbart, sa Larry Kudlow, som er Trumps sjefrådgiver på økonomiske spørsmål til Fox News.

Nye straffetoller

Fredag ble straffetollen på kinesiske produkter verd 200 milliarder dollar i året økt fra ti til 25 prosent. Varer om bord på skip som hadde forlatt kinesiske havner før fristen, slipper unna med den tidligere straffetollen.

Produkter som kommer med fly fra Kina, blant annet elektronikk, ilegges straffetoll. Mandag skal Trump-administrasjonen legge frem detaljer på nye, økte straffetoller på kinesiskproduserte varer som så langt har unngått høyere avgifter.

«Nyhetene fra straffetollfronten er alt annet enn beroligende», skriver direktør David de Garis hos National Australia Bank i en morgenrapport på mandag.

Hvis de nye straffetollene innføres, vil alt av kinesisk import, blant annet smarttelefoner og elektronikk som produseres i Kina, få en straffetoll. Det er foreløpig ikke kjent hvor høy denne blir eller når de blir innført.

«Vi befinner oss akkurat hvor vi ønsker å være med Kina. Vi vil dra inn titall milliarder dollar i straffetoller», skrev Trump på Twitter i helgen.

Eksperter har påpekt at det ikke er kinesiske selskaper som betaler straffetollene, men amerikanske importører som enten må ta dette på sin egen kappe eller la kundene betale. Trump mener det er en enkel løsning hvis Kina ikke kommer tilbake til forhandlingsbordet.

«Kjøpere av produkter kan enten lage det selv i USA (ideelt), eller kjøpe det fra land som ikke er underlagt straffetoller», skrev Trump natt til mandag.

Det er ikke fastsatt en dato for nye forhandlingsrunder mellom de to landene. Ifølge Kudlow er det sannsynlig at Trump vil møte president Xi Jinping under G20-møtet i slutten av juni.

«Fantasi og feilbedømmelse»

Kinesiske medier har ryddet spalteplass og sendetid for å kritisere USAs forhandlingstaktikker mandag og de mange utspillene fra Trump, hvor han blant annet har sagt at Kina ikke har noe valg og til slutt vil måtte akseptere de amerikanske kravene.

«Oppfattelsen om at Kina ikke kan klare dette, er en fantasi og feilbedømmelse. Hvis Kina ikke ble provosert, ville ikke det kinesiske folk ha støttet en handelskrig. Når landet er under press, er ingenting uutholdelig for Kina for å beskytte suvereniteten og verdigheten», skriver Global Times i en lederartikkel.

Kinesiske medier skriver at en opptrapping i handelskrigen vil skade USA og amerikanske selskaper mer enn det vil skade Kina. Kinesiske myndigheter forbereder et tilsvar på de siste straffetollene fra USA.

Avisens kommentator mener USA forhandler som om det er et spill.

«Hvis USA ønsker actionfylte forhandlinger som en berg-og-dal-bane, vil de måtte ta konsekvensene av dette», skriver Global Times.

Kommunistpartiets avis People’s Daily har fulgt opp med en lederartikkel på mandag hvor budskapet er at Kina ikke er villig til å fire for de amerikanske kravene. USA har blant annet forlangt at straffetollene skal fortsette etter en handelsavtale inngås.

«Ikke på noe tidspunkt vil Kina gi fra seg respekt. Ingen må forvente at Kina vil svelge en bitter pille som er ødeleggende», skriver People’s Daily.

De kinesiske børsene har falt med rundt 0,9 prosent mandag formiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.