USAs president Donald Trump er tilbake i USA etter helgens opptreden i Asia, hvor han deltok på G20-møtet, møtte Kinas president Xi Jinping og den nordkoreanske diktatoren.

«Aksjemarkedet har avsluttet det første beste halvåret siden 1997», skrev han i en twitter-melding på mandag, med henvisning til en overskrift i næringslivsavisen Wall Street Journal – og la til «Landet vårt gjør det fantastisk».

Venter på børskorreksjon

De to presidentene ble på lørdag enige om ikke å innføre nye straffetoller eller økonomiske sanksjoner mot hverandres økonomier mens nye forhandlinger starter. Disse er allerede i gang, sa Trump på mandag.

– De snakker veldig mye sammen på telefon, men de møtes også. Ja, det har startet. Det hadde faktisk startet før møtet. Avtalen må bli bedre for oss enn for dem da de har hatt så store fordeler i mange år, sa Trump til journalister i Det hvite hus.

Det amerikanske aksjemarkedet har satt nye rekorder. Referanseindeksen S&P 500-indeksen nærmer seg 3000; tre år etter den passerte 2000 og nesten en firedobling siden finanskrisen. Dow Jones ligger på 26717 – nesten 10.000 poeng høyere enn da Trump vant presidentvalget i 2016.

Den solide utviklingen på aksjemarkedet gjør at eksperter tviler på at det blir enighet om en handelsavtale på kort sikt.

«Det faktum at det ikke kom et gjennombrudd samsvarer med vårt «ingen smerte – ingen avtale»-scenario», skriver Bank of America i en ny rapport.

De regner med det kommer en avtale.

«Det kan ta en større markedskorreksjon før vi kommer dit», skriver teamet med strateger.

Hvis det kommer en avtale kan det komme et børsrally, hvor S&P 500 vil passere 3100. Nye straffetoller kan føre til en nedgang på fem prosent.

Morgan Stanley tror det kommer en korreksjon i inneværende kvartal.

«Vi venter fortsatt en korreksjon på ti prosent i tredje kvartal da helgens avtale blir sett på som et salgssignal», skriver Morgan Stanleys verdipapirsjef Mike Wilson i en rapport.

Lang marsj for Kina

Kina-børsene feiret på mandag med en oppgang på mellom to og tre prosent. I morgentimene på tirsdag er det en flat utvikling. Oljeprisene er stabile etter at Opec er blitt enige om å forlenge produksjonskuttene med ni måneder.

Ifølge Trump vil det kinesiske teknologiselskapet Huawei få kjøpe standardkomponenter fra amerikanske leverandører. Kina har ikke kommentert dette. President Xi har forlangt at alle sanksjonene mot Huawei fjernes hvis det skal inngås en handelsavtale.

«Kina forbereder seg på en «lang marsj». Risikoen for en ytterligere eskalering er redusert for nå. Kinesisk momentum peker mot en dobbelt nedgang i veksten», skriver leder for Asia-strategi hos SEB, Eugenia Fabon Victorino, i en rapport.

Xi Jinping holdt en tale i Jianxi-provinsen i mai hvor han sa landet har tatt fatt på en ny «lang marsj». Det var her kommunistenes Røde armé startet sitt tilbaketog i 1934. Kommunistenes hær måtte trekke seg tilbake for å unnslippe sin militært overlegne motstander Kuomintang.

15 år senere vant kommunisthæren kontroll over Kina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.