USA har allerede innført straffetoll på 25 prosent på kinesisk import verdt 250 milliarder dollar i året. I fjor importerte USA produkter fra Kina verdt 539 milliarder dollar.

President Donald Trump mener det kan ilegges straffetoll på import fra Kina verdt ytterligere 325 milliarder dollar.

– Jeg skal møte president Xi Jinping og vi får se hva som skjer, men vi planlegger noe etter G20-møtet. På den ene eller andre måten vil jeg ta en beslutning etter G20, sa Trump på torsdag.

G20-møtet, hvor ledere fra verdens 20 største økonomier møtes, avholdes i Osaka i Japan om tre uker – i slutten av juni.

– Kjempe til slutten

Den opprinnelige planen var at Trump og Xi skulle bli enige om de siste detaljene i en handelsavtale under G20-møtet. Trump har lenge sagt han ønsker å være direkte involvert i sluttforhandlingene. Handelssamtalene kollapset i begynnelsen av mai og USA økte straffetollene.

– Trumps siste kommentarer indikerer en fortsatt vilje til å ha en dialog med Kina og han ønsker å være involvert. Jeg tror ikke markedene må ta dette som et signal om at forhandlingene vil starte igjen og at det ikke kommer en eskalering i konflikten, sier Kina-ekspert Scott Kennedy ved Centre for Strategic and International Studies til South China Morning Post.

Kina importerer langt mindre fra USA og har allerede ilagt nesten alt av amerikansk eksport straffetoller fra 1. juni.

– Hvis USA med vilje bestemmer seg for å øke spenningen vil vi kjempe til helt til slutten. Kina ønsker ikke en handelskrig, men vi er heller ikke redd for en. Vi vil komme med nødvendige motforanstaltninger og resolutt beskytte interessene til Kina og dets folk. Ansvaret ligger hos USA, sa pressetalsmann Gao Feng i det kinesiske handelsdepartementet på en pressekonferanse på torsdag.

– Kappløp mot bunnen

Utenlandske selskaper i Kina frykter en eskalering. Kina vil etablere en liste over «upålitelige» utenlandske selskaper som «diskriminerer mot Kina». Dette er et svar på USAs sanksjoner mot blant annet teknologiselskapet Huawei.

– Hva betyr dette egentlig? Hvem som helst av selskapene våre kan plutselig havne på denne listen, sier styreformann Nicholas Holt i handelsforeningen British Chamber of Commerce til CNBC.

Ifølge pressetalsmann Gao Feng er det ikke enkeltsektorer som vil havne på denne listen.

– Det er denne typen kappløp mot bunnen vi er bekymret for. Det er en oppfatning om at Kina vil komme med mottiltak. Da kan vi stå foran en lang periode med spenninger mellom USA og Kina som kan påvirke forretningsmiljøet her, sier Holt.

Frykter Kina vil vente

Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer i en ny rapport om at den amerikanske handelskonflikten med Kina utgjør en trussel for verdensøkonomien. IMF kritiserer USA for å endre verdenshandelen ved å ta i bruk straffetoller.

Trumps tidligere utenriksminister Rex Tillerson, som ledet oljeselskapet Exxon i mange år og har god kjennskap til Kina, er svært kritisk til Trump-administrasjonen. Tillerson fikk sparken av Trump i fjor.

– Gjensidig respekt og vinn-vinn-løsninger; dette er hva Kina ønsker å høre, men det skjer ikke. Min bekymring er at Kina ikke konkluderer med at de ikke kan inngå en avtale med denne administrasjonen og at de venter til neste. Jeg håper og tror at det ikke er det som skjer, sa Tillerson på en konferanse, ifølge Bloomberg.

Zhang Jun, som er dekan ved handelshøyskolen ved Fudan University og er direktør ved tenketanken China Center for Economic Studies, mener USA har feilkalkulert handelskrigen og at presidentvalget i 2020 har spilt inn i forhandlingene.

«Det virker som at USA er overbevist om at Kina har dårlige kort på hånden på grunn av risikoen for en hard landing for økonomien. Det er ikke tilfelle», skriver han i et innlegg hos Channel News Asia på fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.