En amerikansk forhandlingsdelegasjon sitter i møter på fredag i Beijing – ledet av finansminister Steven Mnuchin og handelsrepresentant Robert Lighthizer. Dette er tredje gang siden nyttår de to har vært i Kina sammen med en stor gruppe andre forhandlere.

– Nå nærmer det seg en avtale, men vi er ikke helt i mål, sa Larry Kudlow, som er president Donald Trumps økonomiske rådgiver, under en tale i Washington på torsdag.

Ønsker fantastisk avtale

Torsdag kveld møtte den amerikanske delegasjonen kineserne til middag, hvor også visestatsminister Liu He deltok.

– Det er ikke satt tidsfrister. Dette er avhengig av hva vi blir enige om og hvordan dette kan håndheves. Om det tar uker eller måneder så er det greit. Vi må få på plass en fantastisk avtale som fungerer for USA. Det er det overordnede målet, sa Larry Kudlow.

Kudlow, som har fått flyforbud av legene etter et hjerteinfarkt like etter han fikk stillingen, koordinerer forhandlingene fra USA.

Målet var å få på plass en avtale før 1. mars og at president Xi Jinping skulle reise til Florida for å undertegne denne helgen. Den planen ble lagt på is i slutten av februar.

President Donald Trump ønsket å sluttforhandle avtalen personlig. Dette nektet kineserne da de fryktet Trump ville komme med endringer i siste liten.

– Det har vært en viss fremgang med telefonsamtaler, men det er fortsatt mye som gjenstår, sa pressetalsmann Gao Feng i det kinesiske handelsdepartementet på torsdag.

Trump sa i forrige uke at straffetollene som er ilagt kinesiske produkter vil fortsette også etter en avtale blir inngått. Dette kom som en overraskelse på kineserne, som ønsker at handelen skal fortsette uten straffetoller på inntil 25 prosent.

Lover markedstilgang

Kina skal ha kommet med nye innspill og forslag før den siste forhandlingsrunden, blant annet forhindre at amerikanske selskaper blir tvunget til å inngå avtaler om teknologioverføring.

– De snakker om teknologioverføring på en måte de aldri tidligere har ønsket å forhandle om det – både når det gjelder omfang og detaljer, sa en amerikansk kilde til Reuters.

Kinas statsminister Li Keqiang sa under den årlige Boao-konferansen på torsdag at Kina vil gjøre det langt enklere for utenlandske finansinstitusjoner å få tilgang til det kinesiske finansmarkedet.

– Disse tiltakene vil gjennomføres på en relativt kraftig måte, sa Li.

Det spekuleres i at Kina om kort tid vil tillate at utenlandske banker, kredittkortselskaper og forsikringsselskaper vil kunne få økt markedstilgang til Kina.

Dette har skapt optimisme på de kinesiske børsene. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen har steget med 1,5 prosent fredag morgen og ligger solid over 3000-grensen med en oppgang på over 20 prosent siden nyttår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.