Det er under fire uker til USA planlegger å innføre ny straffetoll på kinesiskproduserte produkter. Fra 15. desember vil smarttelefoner, elektronikk, leker og andre produkter som frem til nå har vært forskånet fra straffetoll inngå i handelskrigen.

Den eksisterende straffetollen kan også bli økt, bekreftet USAs president Donald Trump på tirsdag.

– Kina vil inngå en avtale som jeg liker. Hvis vi ikke inngår en avtale med Kina vil jeg bare øke straffetollen høyere, sa Trump under et kabinettmøte.

Det er et bredt fall ved Asia-børsene onsdag formiddag på grunn av uttalelsene.

Aksepterer ikke USAs krav

USA og Kina planla opprinnelig å undertegne «fase 1» av en handelsavtale i midten av november. Forhandlingene pågår fortsatt – på overtid. Det har ikke vært direkte møter på regjeringsnivå siden begynnelsen av oktober – kun telefonsamtaler.

USAs Kina-ambassadør var i Washington, D.C. på tirsdag og ble spurt om forhandlingene.

– De pågår, var alt han ville si til journalister.

For to uker siden ga representanter fra det kinesiske handelsdepartementet inntrykk av at en avtale nesten var i havn og at USA hadde gått med på å gradvis fjerne allerede innført straffetoll. Dette har USA senere avvist. USA ønsker også at Kina forplikter seg til å kjøpe amerikanske landbruksprodukter for 50 milliarder dollar.

– Enhver uklarhet i samtalene skyldes sannsynligvis at Kina ikke er villig til å akseptere kravene fra USA, sier Stephen Vaughn, som har deltatt i tidligere handelsforhandlinger med Kina som en del av Trump-administrasjonen til Wall Street Journal.

Han mener at USAs krav ikke har endret seg og at det er opp til Kina om de er klar til å inngå en avtale.

– Den nye virkeligheten

Den 18 måneder lange handelskrigen har spredt seg til hele verdensøkonomien. Veksten i den globale handelen har falt. Japan fikk et fall i eksporten på 9,2 prosent i oktober sammenlignet med i fjor. Importen endte 14,8 prosent lavere.

De japanske eksportørene er under press. Eksportvolumet falt mindre enn verdien, noe som viser at prisene på hva som eksporteres er lavere. Veksten i OECD-landene falt i tredje kvartal. Av G7-landene kom USA ut med den høyeste veksten og Italia på bunnen.

Få selskaper tar pulsen på den internasjonale handelsøkonomien som Hongkong-selskapet Li & Fung. Selskapet har siden 1906 vært et mellomledd for utenlandske selskaper som ikke ønsker å forholde seg til et stort antall fabrikker og underleverandører.

– Dette er blitt den nye virkeligheten. Alt skyldes geopolitikk. Det optimaliserer ikke forsyningskjeden vår. Jeg vil si at det har en stor innvirkning på driften, sier konsernsjef Ka-mun Chang hos Li & Fung Development til South China Morning Post.

– Ganske bekymringsfullt

Land som Vietnam, Bangladesh og Kambodsja har tatt ordrer fra kinesiske selskaper. Andre land er også i ferd med å bli produksjonssentre for masseproduksjon, blant annet Myanmar, Kenya og Egypt.

Sørøstasiatiske land har rullet ut den røde løperen for kinesiske selskaper som forsøker å unngå straffetoll. Thailand satser nærmere 400 milliarder kroner på å utvikle en industrikorridor sørøst for Bangkok med høyhastighetstog og moderne fasiliteter.

Kinesiske investeringer i Thailand ventes å øke med 30 prosent i år – til over 20 milliarder kroner. Thailand lokker med halv bedriftsskatt under forutsetning av at det investeres minimum 300 millioner kroner.

Ifølge Verdens handelsorganisasjon vil den globale handelen øke med 1,2 prosent i år. Dette er den svakeste veksten siden finanskrisen brøt ut i 2008. I Asia, hvor mange land er avhengig av eksport, vil handelsveksten falle fra 3,8 prosent i 2018 til 1,8 prosent i år.

– Dette er ganske bekymringsfullt da vi ser en generell nedgang på grunn av den forverrede verdenshandelen. Vi ser ingen tegn på en bedring foreløpig, sier seniorøkonom Coleman Nee hos WTOs statistikkavdeling til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.