Google leverer operativsystemet Android til nesten 90 prosent av verdens smarttelefoner. Det er kun Apple som har utviklet et eget operativsystem. Samsung, Huawei og de andre smarttelefonprodusentene er avhengig av Google, som også leverer standard apper til telefonene.

Ifølge Reuters har Google suspendert samarbeidet med Huawei, som krever overføring av teknologi til det kinesiske selskapet. Det eneste unntaket er hva som inngår i åpne løsninger. Huawei vil umiddelbart miste tilgang til nye Android-oppdateringer fra Google.

Mister Google-apper

Dette skjer etter at USAs president Donald Trump i forrige uke undertegnet en ordre som forbyr amerikanske selskaper å installere teleutstyr produsert i utlandet som kan være en fare for landets sikkerhet.

Det er innført restriksjoner på teknologioverføring fra amerikanske selskaper til kinesiske selskaper, blant annet Huawei. En talsperson fra Google sa på søndag at selskapet «vil etterkomme kravet og gjennomgår konsekvensene fra pålegget», uten å gå i detaljer.

Google tilbyr Android Open Source Project (AOSP) som er basert på åpen kildekode. Denne har begrensninger og det tar lengre tid før det kommer sikkerhetsoppdateringer.

De fleste smarttelefonprodusentene velger å betale Google en lisens for å få tilgang til andre produkter, tjenester og apper, blant annet nedlastingstjenesten Play, karttjenesten Maps, epostklienten Mail og kontorstøttesystemer.

Det amerikanske forbudet gjør at internasjonale brukere ikke vil få tilgang til apper, filmer, musikk og bøker fra Google Play på samme måte som fra en Samsung-telefon. Samsungs aksjekurs har steget med 1,3 prosent ved Seoul-børsen mandag formiddag.

I Kina, hvor Google er sperret ute, har Huawei en egen nedlastingstjeneste med konkurrerende apper fra kinesiske selskaper. Disse tilbys ikke i internasjonale markeder, hvor Googles apper kommer forhåndsinstallert.

– Å ha disse appene er avgjørende for at smarttelefonprodusenter skal være konkurransedyktige i regioner som Europa, sier analysedirektør Geoff Blaber hos CCS Insight til CNBC.

Huaweis smarttelefoner selges ikke i via offisielle kanaler i USA.

Mestselgende i Norge

Huawei har klatret raskt på de internasjonale salgsstatistikkene. I Første kvartal solgte Huawei 59,1 millioner smarttelefoner – 50 prosent flere enn i samme periode i fjor. Markedsandelen økte fra 11,4 prosent til 17,9 prosent, ifølge Strategy Analytics.

Huaweis toppmodell P30 Pro gikk rett til topps på Telias liste over de mest solgte smarttelefonene i april. Samsungs toppmodell ble skjøvet ned fra en topplassering i mars til en femteplass. Tre Iphone-modeller ligger mellom Huawei og Samsung.

De kinesiske smarttelefonprodusentene Huawei, Xiaomi, Oppo, Vivo og Lenovo hadde en markedsandel på 45 prosent i første kvartal. Det amerikanske forbudet vil sannsynligvis også rammede andre smarttelefonprodusentene, som har vokst raskt i Asia.

Huaweis styreformann og grunnlegger Ren Zhengfei sier i et intervju med Nikkei at selskapet er forberedt på amerikanske sanksjoner.

– Vi har ikke gjort noe ulovlig. Veksten vår vil svekkes litt, men ikke mye, ifølge Ren.

Lover å ikke spionere

Salg av smarttelefoner utgjør en liten del av Huaweis virksomhet. Det er nettverksvirksomheten som er størst og der gjør Huawei seg klar til å delta i utbyggingen femte generasjon mobilnett (5G) hvor de kan.

USA har lagt press på allierte i Europa og Asia for å stenge Huawei ute.

– Teknologikrig eller handelskrig mot et annet land er ikke den beste måten å forsvare nasjonale interesser på, sa Frankrikes president Emmanuel Macron da han holdt tale på teknologimessen Viva Tech i Paris torsdag.

Huaweis visekonsernsjef for Europa sa i forrige uke at de vil tilby Norge en garanti for at Kina ikke skal kunne spionere på mobilkunder i 5G-nettet.

– Vi vil inngå en «no-spy-agreement», der vi skriver under på at Huawei aldri vil gi informasjon til noen myndigheter, heller ikke Kina, sa James Chen til NRK.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.