Det er nesten tre uker siden USA innførte straffetoll på 25 prosent på import av kinesiske produkter verdt 34 milliarder dollar. Kina har svart med tilsvarende straffetoll. Virkningen begynner å føles for begge lands økonomier.

Beskytter vekst

Kina la frem økonomiske vekststatistikker for andre kvartal i forrige uke. Den økonomiske veksten var på 6,7 prosent – den laveste siden 2016. Delstatistikker fra juni tyder på at aktiviteten i økonomien avtok ytterligere mot slutten av kvartalet.

Myndighetene har denne uken kommet med en rekke lettelser som skal beskytte den økonomiske veksten. Målet er å få en stabil vekst på rundt 6,5 prosent for 2018 – og de neste årene. En opptrapping i handelskrigen mot USA kan gjøre dette vanskelig.

– Investorer forventer en lettelse i finans- og pengepolitikken i andre halvår. Det vil bli økte tilskudd til infrastrukturprosjekter og dette har gitt utslag i aksjekursene for anleggssektoren allerede, sier analytiker Daniel So hos CMB International Securities til Bloomberg News.

Ifølge South China Morning Post vil den kinesiske staten godkjenne at kommuner kan utstede 1700 milliarder kroner i obligasjoner for å finansiere infrastrukturprosjektet. Sentralbanken har økt utlån til banker og finansinstitusjoner med 600 milliarder kroner denne uken.

Prisen på støttepakkene og tiltakene kan komme opp i over 3000 milliarder kroner.

«Den kinesiske regjeringen sender et tydelig signal om at de er beredt til å beskytte den økonomiske veksten», skriver Kina-økonomer Raymond Yeung og Betty Wang hos banken ANZ i en kommentar.

Stabilitet foran gjeldsfrykt

Det har vært et minirally ved Shanghai-børsen de siste dagene – med den største tredagersoppgangen siden 2016. En svakere kinesisk valuta støtter opp rundt børsnoterte eksportselskaper. Den siste måneden har den kinesiske valutaen svekket seg med nesten fem prosent mot dollar.

Siden slutten av juni har den kinesiske sentralbanken tilført finanssystemet rundt 1500 milliarder kroner i likviditet og redusert reservekravene hos enkelte banker og finansinstitusjoner. Dette skal tilrettelegge for økte utlån.

«Dette tyder på at det viktigste for Kina nå er handelskrigen. Gjelden kan de bekymre seg for senere», skriver den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun i en kommentar.

100 milliarder til bønder

Også i USA bygges det forsvarsmekanismer for å unngå at enkeltbransjer rammes hardt på grunn av handelskrigen. President Donald Trump lovte på tirsdag en krisepakke på nesten 100 milliarder kroner til bønder som rammes av økte tollsatser.

Kina har innført straffetoll på blant annet soyabønner, svineimport og frukt fra USA. Trump-administrasjonen legger skylden på handelspartnere som har innført gjengjeldelsestoll på amerikanske produkter.

– Dette skal hjelpe bønder i møte med handelsskadene som er forårsaket av ulovlig gjengjeldelsestoll, sa landbruksminister Sonny Perdue på tirsdag.

Støtten skal skje med kontantutbetalinger til bønder. I tillegg vil den amerikanske staten kjøpe overskuddsprodukter. Dette blir sett på som et signal om at USA vil trappe opp handelskrigen med blant annet Kina.

Onsdag vil Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker være i USA. Han har sagt han skal forsøke å overtale Trump til å la være å innføre ekstratoll på biler og bildeler fra europeiske land.

Trump har kommet ned sitt forslag – på Twitter, hvor han foreslår å fjerne alle toller, barrierer og subsidier.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Stor tv
Gråbein finner en stor tv, til en rimelig penge.
02:34
Publisert: