En kinesisk regjeringsdelegasjon er på vei til USA, hvor de på onsdag skal undertegne «fase 1» av en handelsavtale med USA. Ifølge den 86 sider lange avtaleteksten er det ikke lagt opp til bruk av voldgiftsdomstol ved påstått brudd fra en av partene.

Trump-administrasjonen skal selv bestemme om Kina har brutt avtalen. Det fryktes at innenlandsk politikk og press fra interesseorganisasjoner vil gjøre dette til en skjør avtale.

– Hva sier det om Trumps forhandlingsevner hvis presidenten må innrømme at avtalen ikke innfrir, spør den erfarne handelsforhandleren Wendy Cutler, som jobber ved tenketanken Asia Society Policy Institute, overfor Bloomberg.

Ifølge Wall Street Journal skal USA og Kina ha blitt enige om jevnlige møter på regjeringsnivå. «Strategic Economic Dialogue» ble startet under president George W. Bush og fortsatte under Barack Obama-administrasjonen, hvor også sikkerhetsspørsmål ble diskutert.

Trump vraket dette initiativet da han ble innsatt for tre år siden. Han lovte å forhandle frem en handelsavtale med Kina på 100 dager.

– Stor seier for presidenten

For bare seks måneder siden sa Trump at det var uaktuelt å inngå en begrenset avtale med Kina. Det skulle enten være en omfattende avtale, hvor alt inngikk, eller ingen avtale. Han ga uttrykk for at han var mer enn villig til å vente til etter presidentvalget i november 2020.

Avtalen som inngås denne uken blir først og fremst sett på som en våpenhvile. USA vil gradvis fjerne straffetoll på kinesisk import. Kina vil gjøre det samme, men også øke importen av amerikanske landbruksprodukter.

– Det eksisterer tvangsfullbyrdelse i avtaleteksten. Hvis Kina ikke overholder sin del av avtalen har presidenten myndighet til å gjeninnføre straffetoll og øke disse, sa USAs finansminister Steven Mnuchin til Fox News på søndag.

En undersøkelse fra U.S. Chamber of Commerce viser at over halvparten av amerikanske delstater risikerer straffetoll på minst 25 prosent av eksporten til USA og Kina.

Dette kan redusere det amerikanske handelsunderskuddet mot Kina. Ifølge Trump vil Kina øke importen av landbruksprodukter med rundt 50 milliarder dollar i året. Dette er blitt avvist i statskontrollerte kinesiske medier som rent oppspinn og fantasi.

– Dette er første gang vi har en omfattende avtale med Kina på teknologi, landbruk, finanstjenester, innkjøp og vi har en reell håndhevingsmekanisme. Dette er en stor seier for presidenten, sa finansministeren.

Utvannet avtale

I Kinas blir «fase 1»-avtalen sett på som en utvannet avtale hvor Kina ikke trenger å forplikte seg til å hverken stanse subsidier til statskontrollerte selskaper eller åpne det digitale markedet for amerikanske selskaper. Alt dette er skjøvet fremover i tid.

– Det er en forbasket høy mulighet for at vi vil se en repetisjon av at Kina balanserer på selve avtaleteksten, men overser helt det moralske poenget i den, sier Kina-forsker Jude Blanchette ved tenketanken Center for Strategic and International Studies til Bloomberg.

Ifølge Blanchette blir Trump sett på som skadeskutt i Kina på grunn av den pågående riksrettssaken, presidentvalget og Iran-konflikten.

– Det har alltid vært en forståelse i Kina, og spesielt siden riksrettssaken startet, at «vi har ham der vi ønsker ham, og vi har mye mer innflytelse enn vi trodde», sier Kina-forskeren.

Han tror Kina føler de har Trump nøyaktig hvor de ønsker å ha ham ved inngangen til et nytt tiår.

– De lukter blod fra Trump, sier han til Bloomberg.

Kina legger frem økonomiske statistikker for 2019 på fredag. Det ventes en vekst på seks prosent for siste kvartal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.