USAs president Donald Trump har lagt skylden på Kina for at handelsforhandlingene brøt sammen ved inngangen til mai. Ifølge Trump var det 95 prosent enighet om en avtale og det gjensto kun detaljer. Planen var at han skulle møte sin kinesiske kollega i slutten av mai.

Brøt avtaler uten forvarsel

Kinas USA-ambassadør Cui Tiankai har spilt en nøkkelrolle med å knytte kontakter i Trump-administrasjonen og tilrettelegge for samtaler det siste året. I et intervju med Fox News legger han ikke skjul på at det har vært frustrerende å forhandle med amerikanerne.

– USA kunne endre forhandlingsposisjon over natten. Dette skjedde flere ganger. De kunne bryte allerede inngåtte avtaler uten forvarsel, sier Cui intervjuet.

Han avviser at Kina ønsket å endre avtaleteksten i siste listen.

– Det var den amerikanske siden som gjorde endringer, sier han.

Den kinesiske forhandlingsdelegasjonen forlot USA for nesten to uker siden, bare timer etter at president Trump økte straffetollen på kinesisk import verdt 200 milliarder dollar fra ti til 25 prosent.

– Vi har ikke hastverk med å gjenoppta forhandlingene. Vi er forpliktet til å snakke med våre amerikanske kolleger. Døren er fortsatt åpen. En avtale må være basert på gjensidig respekt og gi fordeler for begge parter sier, sier han.

Ambassadøren gir uttrykk for at Kina ikke vil gi etter for press. Han kritiserer USA for restriksjonene som vil gjøre det umulig for teknologiselskapet Huawei å benytte amerikanske komponenter eller teknologi i produktene.

– Alle vet at Huawei er et privat selskap. Alt som er gjort mot Huawei er politisk motivert, sier Cui Tiankai.

Rammer amerikanske selskaper i Kina

Den 1. juni vil Kina øke straffetollene på amerikansk import verdt 60 milliarder dollar. USA vil i løpet av de neste ukene vurdere å øke straffetollene på alt som importeres fra Kina til 25 prosent.

Ifølge en ny undersøkelse fra den amerikanske næringsforeningen American Chamber of Commerce in China har amerikanske selskaper i Kina fått merke straffetollene. 74,9 prosent sier at straffetollene har hatt en negativ innvirkning på virksomheten, men kun 52 prosent er direkte berørt.

«De negative konsekvensene fra straffetollene er åpenbare og er ødeleggende for amerikansk konkurranseevne i Kina», skriver AmCham i rapporten, som ble lagt frem onsdag morgen.

En femtedel av amerikanske selskaper i Kina sier det tar lengre tid å få produkter gjennom tollen eller at de har opplevd flere inspeksjoner enn hva som er vanlig. Dette er en kjent metode fra kinesiske tjenestemenn for å straffe utenlandske selskaper.

Trump sa på mandag at utenlandske selskaper har flyttet produksjonen vekk fra Kina. Dette avviste det kinesiske utenriksdepartementet på tirsdag.

Ifølge AmCham-undersøkelsen vurderer 40,7 prosent å flytte produksjonen vekk fra Kina. Sørøst-Asia og Mexico er mest aktuelt. Under seks prosent vurderer å flytte til USA, som er målet til president Trump.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.