En knapp måned etter at USA og Kina ble enige om å inngå første fase i en handelsavtale har Kina bestemt seg for å redusere spenningen.

Tollen på amerikansk import, med en årlig verdi på rundt 75 milliarder dollar, vil bli halvert fra Valentinsdagen – 14. februar.

Feiring ved børser

Feiringen startet umiddelbart ved Asia-børsene. Nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen, som består i hovedsak av små- og mellomstore selskaper, har steget med nesten tre prosent.

Shanghai-børsen, hvor det er en overvekt av statskontrollerte selskapet, avsluttet med en oppgang på 1,7 prosent.

Også i andre nøkkelmarkeder er det optimisme. Selskaper i Taiwan, Sør-Korea og Japan er avhengig av at situasjonen mellom USA og Kina normaliseres.

Oslo Børs åpnet med en oppgang på rundt én prosent torsdag morgen. Oljeprisen har steget i løpet av natten og et fat nordsjøolje (brent spot) omsettes for 55,9 dollar fatet. Oljeprisen har vært opp på 56,5 dollar i morgentimene i asiatisk handel.

Oppgangen fra onsdag ventes å fortsette ved de amerikanske børsene, hvor futuresindeksene for Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 ligger an til å åpne høyere og på vei mot nye rekorder.

Halverer straffetoll

Kina doblet straffetollen på den amerikanske importen på i overkant av 1700 ulike produkter i september i fjor etter at president Donald Trump overraskende gjorde det samme mot kinesisk import.

Dette var en del av opptrappingen av handelskrigen etter at forhandlingene hadde brutt sammen.

– Kina vil justere tiltakene for å lette på handels- og økonomiske friksjoner og utvide samarbeidet med USA, sa en representant fra det kinesiske finansdepartementet da endringene ble bekreftet torsdag i Beijing.

USA har sagt at de gradvis vil redusere straffetollen på kinesisk import verdt rundt 360 milliarder dollar i året som en del av «fase 1» av handelsavtalen som ble undertegnet i midten av januar.

Larry Kudlow, som er president Donald Trumps økonomiske rådgiver, sa denne uken at kjøp av amerikanske landbruksprodukter fra Kina, som er en viktig del av handelsavtalen, kan bli forsinket på grunn av virusutbruddet.

Kina håper reduksjonen av importtollen blir tolket positivt fra amerikansk side.

«Vi håper begge sider kan overholde og gjennomføre avtalen for å øke tilliten til markedet, fremme utviklingen av bilaterale bånd og tilrettelegge for økonomisk vekst», heter det i en uttalelse.

Nede for telling

Den kinesiske økonomien har ligget nede for telling de siste tre ukene på grunn av utbruddet av koronaviruset. Halvparten av provinsene har stengt det meste av fabrikker og ansatte er blitt bedt om å holde seg hjemme.

Dette rammer forsyningskjeder og eksporten, men også det private forbruker som de siste årene har stått for en høyere andel av den samlede økonomiske aktiviteten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.