Børsene i Asia falt kraftig i morgentimene fredag, der Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen endte ned 4,51 prosent. I Hong Kong og Shanghai faller nøkkelindeksene over tre prosent.

Som ventet bekreftet president Donald Trump på torsdag at USA vil innføre straffetoll på rundt 50 milliarder dollar på kinesiske produkter. Dette skal være en reaksjon på angivelig tyveri av amerikanske opphavsrettigheter, patenter og teknologi som Kina bruker.

– Virkelig risiko for handelskrig

Nøkkelindeksene ved de amerikanske børsene falt med inntil tre prosent på torsdag som en reaksjon på sanksjonene mot Kina. Dette kommer i tillegg til straffetoll på import av stål og aluminium til USA.

«Nå er det en virkelig risiko for at dette utvikler seg til en ren handelskrig med gjengjeldelsesaksjoner», skriver analysesjef Vishnu Varathan hos Mizuho Bank i et morgennotat.

Kina føler at metalltollen er rettet mot landets eksportører, selv om den ikke vil ramme i betydelig grad.

Kina vil svare med å innføre en straffetoll på tre milliarder dollar mot amerikanske produkter som følge av metalltollen, ifølge det kinesiske handelsdepartementet. I første runde vil de ramme amerikansk aluminium, svinekjøtt, frukt, vin og andre landbruksprodukter, ifølge en uttalelse.

– Beslutningen om å ramme amerikansk import verdt tre milliarder dollar er betydelig, men det betyr ikke mye i den store handelssammenhengen mellom Kina og USA, sier direktør Tony Nash hos Complete Intelligence til CNBC.

– Dask på baken

Kina legger alt ansvar på president Donald Trump, som på torsdag sa at dette er «første av mange tiltak».

– Hvis USA starter en handelskrig, kommer Kina til å kjempe til siste slutt for å forsvare sine egne legitime interesser med alle nødvendige tiltak, heter det i en uttalelse fra Kinas ambassade i Washington torsdag ettermiddag.

Ifølge Capital Economics vil de amerikanske sanksjonene i liten grad ramme den kinesiske økonomien. Ifølge selskapets beregninger vil det i verste fall redusere den kinesiske veksten med 0,1 prosentpoeng. Kina forventer en vekst på 6,5 prosent i år.

«Den største usikkerheten er om president Trump ser dette som slutten, eller om dette vil føre til en opptrapping – noe som virker sannsynlig», skriver analyseselskapet.

De tror at dette ikke vil redusere det amerikanske handelsunderskuddet mot Kina, som var på 375 milliarder dollar i 2017, eller føre til et skifte i hvordan Kina bryter opphavsrettigheter og patenter.

«Resultatet av den siste straffetollen er ikke mer enn en dask på baken for Kina. Kina vil ikke endre måten de driver på. Bekymringen for en eskalering vil derfor ikke forsvinne», skriver sjeføkonom for Asia, Mark Williams, i en rapport på fredag.(Vilkår)

Norwegian kraftig opp på klassisk short-skvis
DNs børskommentator forklarer den kraftige oppgangen i Norwegian-aksjen
00:48
Publisert: