Direktør Craig Allen i US-China Business Council, som representerer amerikanske selskaper som driver handel med Kina, brukte tungt skyts da han kritiserte forbudet som er nedlagt for amerikanske selskaper mot å samarbeide med Huawei under en konferanse på tirsdag.

– Hvis ukjente personer banker på døren din, trenger du ikke å invitere dem inn. Har du rett til å ta frem et våpen og skyte dem, spurte han, ifølge CNBC.

«Ikke farligere enn Nokia»

Huawei benytter patenter, komponenter og programvare fra amerikanske selskaper til smarttelefoner og nettverksutstyr. Det ble nedlagt et forbud på alle former for samarbeid med Huawei i mai. Dette rammer blant annet Huaweis tilgang til operativsystemet Android fra Google.

Huawei står klar til å starte utbyggingen av femte generasjon mobilnettverk (5G). Amerikanske selskaper ligger flere år etter Huawei, Samsung, Nokia og Ericsson. Huawei er verdens største leverandør av nettverksutstyr.

– USA har ikke lagt frem noen beviser på at Huawei er farligere enn Nokia eller Ericsson. Er det i vår egeninteresse å forby amerikanske selskaper å eksportere til dem? Hva vi gjør, er å gi våre asiatiske og europeiske konkurrenter en konkurransefordel, påpekte Allen.

Han sa at kinesiske selskaper spør seg hvor pålitelig det er å drive forretninger med amerikanske selskaper etter president Donald Trump startet handelskrig med Kina og tok i bruk straffetoller og sanksjoner mot enkeltselskaper – først og fremst Huawei.

I en overgangsfase på 90 dager kan det søkes særskilte tillatelser for å eksportere til Huawei.

– Hvis vi ønsker å holde Huawei vekk fra nettverkene våre, kan vi bare forby dem fra nettverkene. Å forby amerikanske selskaper å gjøre forretninger med dem er mer som mord, sa Allen – med henvisning til det kinesiske selskapet.

Flytter produksjon

Amerikanske selskaper forbereder seg på en opptrapping av handelskrigen med Kina. Apple produserer alt av smarttelefoner, nettbrett og datamaskiner ved fabrikker i Kina. Foreløpig har amerikanske forbrukere unngått å betale straffetoll på Iphone. Det kan endres om kort tid.

Kontraktsprodusenten Foxconn, som blant annet produserer de mest avanserte Iphone-modellene, kan flytte produksjonen vekk fra Kina.

– Vi er i stand til å håndtere Apples behov for å flytte produksjonen hvis dette blir aktuelt, sa Foxconn-direktør Young-Way Liu under den første investorpresentasjonen siden selskapet ble børsnotert, på tirsdag.

Det antas at rundt 50 prosent av Foxconns omsetning kommer fra produksjon av Apple-produkter. Rundt 25 prosent av produksjonskapasiteten ligger utenfor Kina, i land som Brasil, Mexico og Vietnam.

Handelskrigen kan gjøre Iphone mellom ni og 16 prosent dyrere på det amerikanske markedet, ifølge analytikere Bloomberg har kontaktet. Også i andre land kan prisene øke, da Kina har ilagt komponenter fra USA, blant annet sensorer og glass, en straffetoll på 25 prosent.

Google har begynt å flytte produksjon av maskinvareprodukter fra Kina til Taiwan og Malaysia, ifølge Bloomberg. Google driver store datasentre for skylagring. Hovedkort produsert til dataservere ilegges en 25 prosent straffetoll hvis de importeres fra Kina.

«Risikabelt for alle»

Nedtellingen til et mulig toppmøte mellom Trump og Kinas president Xi Jinping har startet. Trump sa på mandag han vil innføre straffetoll på nesten alt av kinesisk import hvis det ikke blir et møte mellom de to under G20-møtet i slutten av juni.

I Kina blir dette sett på som press mot Xi, som hadde planlagt å møte Trump allerede før de siste truslene kom. Han er også under press i hjemlandet om ikke å fremstå som svak i forhandlingene med Trump.

– Den beste tilnærmingen for Kina er ikke å svare på Trump, men vente noen dager og deretter annonsere at Xi vil delta på G20-møtet. Å møte Trump er risikabelt for alle, men Xi kan styre og kontrollere risikoen, sier forsker Wang Peng ved den kinesiske tenketanken Chongyang Institute for Financial Studies til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.