«I ti måneder har Kina betalt en toll på 25 prosent på teknologivarer til 50 milliarder dollar, og 10 prosent på andre varer til 200 milliarder dollar. Disse innbetalingene er deler av grunnen til våre gode økonomiske resultater. De 10 prosentene vil fredag øke til 25 prosent», skrev Donald Trump på Twitter søndag kveld.

Han skriver at kinesiske produkter verdt ytterligere 325 milliarder dollar ikke er underlagt straffetoll til USA. Dette vil endres om kort tid og at disse vil ilegges straffetoll på 25 prosent.

«Handelsforhandlingene med Kina fortsetter, men det går for sakte. De forsøker å reforhandle. Nei!», skriver han.

Revolver mot hodet

Utspillet fra Trump kom overraskende på Kina. En delegasjon med over 100 personer skal etter planen reise til USA på mandag. Så sent som i forrige uke kom det signaler fra USA og Kina om at det gikk mot en løsning på handelskrigen.

Nå vurderer Kina å trekke seg fra planlagte forhandlinger med USA i Washington, D.C. denne uken på grunn av det overraskende utspillet fra Trump, ifølge Wall Street Journal og Bloomberg.

– Kina kan ikke forhandle med en revolver rettet mot hodet, sier en kilde i Kina til Wall Street Journal.

USAs finansminister Steven Mnuchin, som ledet en amerikansk delegasjon til Kina i forrige uke beskrev forhandlingene som «produktive». Kina har reagert negativt på at USA ønsker å beholde straffetoll på ti prosent etter en handelsavtale inngås.

– En vet aldri med Trump, men det er en sannsynlighet for at dette bare er en trussel. Hvis de kommer med en avtale senere i uken kan det fremstå som om at han var så hard som det var mulig for at en avtale kunne komme på plass, sier seniorforsker Chad Bown ved tenketanken Peterson Institute for International Economics til Wall Street Journal.

Kraftig børsfall

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen falt med nesten fem prosent mandag morgen. Shenzhen-børsen er nesten seks prosent lavere enn på fredag.

Oljeprisen har falt kraftig. Nordsjøolje (brent spot) er 2,2 prosent lavere og ligger på 69,2 dollar fatet.

«President Trump har satt tonen for uken som kommer ved å uttrykke misnøye i tempoet forhandlingene skjer. En økning i straffetollen vil være dårlige nyheter for utsiktene for den globale veksten», skriver National Australia Bank i morgenrapporten.

Den kinesiske sentralbanken sa på mandag den vil redusere reservekravene til små- og mellomstore banker fra 15. mai. Dette gjør at bankene kan øke utlån. Dette er en form for tiltak for å stabilisere den økonomiske aktiviteten i Kina.

– Fullstendig katastrofe

Wall Street vil sannsynligvis falle når børsene åpner. Dow Jones Futures har falt med over 500 poeng.

«I flere uker har markedene blitt lullet i søvn med løfter om at en avtale er nært forestående. Ikke mer», skriver sjeføkonom Chris Rupkey hos MUFG Union Bank i en morgenrapport.

Amerikanske teknologiselskaper er svært avhengig av det kinesiske markedet. Databrikkeselskapet Qualcomm har 65 prosent av omsetningen fra Kina. Broadcom og Micron har over halvparten av omsetningen derfra. Apple, Intel og Nvidia ligger på mellom 20 pot 25 prosent.

«Dette har alle forutsetningen for å bli en fullstendig katastrofe. Det kan føre til at aksjemarkedene ender i krateret og det kan sende de eksterne risikoene for USAs økonomiske utsikter i været», skriver MUFG Union Bank.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.