USAs president Donald Trumps twitter-tirade natt til mandag satte en støkk i investorer og aksjemarkeder. En stor kinesisk delegasjon på rundt 100 personer var i ferd med å pakke koffertene for å reise til USA for nye forhandlinger da Trump åpnet Twitter-appen.

Etter frem og tilbake vil en mindre delegasjon reise til USA for å fortsette forhandlingene fra onsdag.

– Viktig de kommer

Kinas visestatsminister Liu He vil lede delegasjonen, men sannsynligvis ikke delta i møter på første dag.

– Det er et mindre følge; det skulle være over 100 personer. Det at de i det hele tatt kommer er viktig, sier direktør Art Cashin hos storbanken UBS til CNBC.

Hvis det ikke kommer et gjennombrudd i forhandlingene, vil USA øke straffetollene på eksisterende import av kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar fra ti prosent til 25 prosent klokken 00:01 fredag 10. mai.

– Vi vil vurdere dette på nytt hvis samtalene kommer tilbake på riktig spor, sa USAs finansminister Steven Mnuchin på mandag.

Handelsrepresentant Robert Lighthizer, som sammen med Mnuchin har ledet forhandlingene med Kina, bekreftet at det vil innføres straffetoller fra midnatt natt til fredag. Han skylder på den kinesiske delegasjonen.

– Vi følte at vi var på rett sport for å komme videre. I løpet av den siste uken har vi opplevd at Kinas har gått vekk fra tidligere forpliktelser. Det er etter vår oppfatning uakseptabelt, sa Lighthizer på en pressekonferanse.

Han bekreftet det ikke er oppnådd enighet om de eksisterende straffetollene skal fortsette hvis det inngås en avtale. Kina har forlangt at disse fjernes umiddelbart.

Ukonvensjonell forhandlingsstrategi

De kinesiske børsene falt med inntil 7,6 prosent på mandag. De har stabilisert seg tirsdag formiddag. Investorer er nervøse og Shanghai-børsen har steget med 0,6 prosent. Referanseindeksen ved Shenzhen-børsen er 1,7 prosent høyere.

De amerikanske børsene tok seg noe inn på mandag etter sjokkutspillet fra Trump.

«Presidentens forhandlingsstrategi kan være ukonvensjonell, men sannsynligheten for at det blir en eller annen form for avtale er fortsatt større enn at det ikke skjer noe som helst», skriver aksjesjef Tobias Levkovich hos den amerikanske finansinstitusjonen Citigroup i en rapport.

Han mener at tidspunktet for at Trump sendte ut twitter-meldingene ikke var tilfeldig da de amerikanske børsene er på rekordnivåer.

– Hvis denne taktikken viser seg å være vellykket kan en handelsavtale bli inngått om kort tid. Det betyr at volatiliteten vi opplever er en kjøpsmulighet, sier strategileder Dan Clifton hos Strategas Research til CNBC.

Oppenheimer Asset Management konkluderer i en rapport at et de økonomiske kostnadene for langvarig handelskrig vil føre til at USA og Kina blir enige om en avtale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.