USAs president Joe Biden undertegnet i august «Chips and Science Act». Loven vil gi over 50 milliarder dollar i støtte og subsidier til selskaper som investerer i avanserte databrikkeselskaper i USA.

I tillegg satses det over 200 milliarder dollar på forskning og utvikling av avanserte teknologier innenfor kunstig intelligens, roboter og kvanteberegning. Målet er at USA skal bli mer selvforsynt av de mest avanserte teknologiene, og produsere disse i USA.

– Det ser ikke bra ut

Det amerikanske databrikkeselskapet Nvidia var en av de virkelige vinnerne på den amerikanske teknologibørsen Nasdaq under teknologirallyet de siste årene. Selskapet leverer avanserte grafikkort til datamaskiner, datasentre og kryptovalutasektoren.

I 2015 lå aksjekursen på rundt fem dollar. I fjor høst var den på 330 dollar. Siden nyttår har børsverdien blitt halvert til 360 milliarder dollar. Kursen falt med 2,4 prosent i vanlig handel på onsdag. I etterhandelen falt aksjekursen med 6,6 prosent.

Årsaken er en ny børsmelding hvor selskapet bekrefter at de er blitt beordret av amerikanske myndigheter til å stanse eksport til Kina av to databrikker med innebygd kunstig intelligens. Disse skal gjøre avansert maskinlæring mer effektivt, blant annet talegjenkjenning.

– Det endrer ikke selve investeringsutsiktene, men det ser ikke bra ut. Det store spørsmålet er hva som skjer fra begge sider nå, sier analytiker Stacy Rasgon hos Bernstein på spørsmål fra Reuters om en mulig eskalering i den pågående teknologikrigen mellom USA og Kina.

Nvidia utvikler og designer databrikker i USA. Selve produksjonen skjer ved fabrikker på Taiwan. Salg av grafikkort falt med 34 prosent i andre kvartal, sammenlignet med i fjor, ifølge Jon Peddie Research. De amerikanske selskapene Intel, AMD og Nvidia kontrollerer markedet.

Endret konkurranselandskap

AMD bekrefter overfor Bloomberg at de også er omfattet av de nye reguleringene. Hongkong-avisen South China Morning Post karakteriserer det som en «betydelig eskalering av USAs forsøk på å stanse Kinas teknologiske utvikling».

En rekke kinesiske selskaper er plassert på en amerikansk sanksjons- og svarteliste, noe som gjør at de ikke får tilgang til amerikanske produkter og patenter. Huawei og Semiconductor Manufacturing International Corp. er hardest rammest.

«Lisenskravene som Nvidia er underlagt kan ha en langt mer betydelig innvirkning enn å gå etter et enkeltselskap. Dette kan potensielt endre konkurranselandskapet», skriver næringslivsavisen Wall Street Journal.

Kina er det største markedet i verden for avanserte databrikker. Dette har også å gjøre med at kinesiske fabrikker produserer produkter på vegne av internasjonale storselskaper, som Apple, Dell, HP og Sony.

– Vi jobber tett sammen med våre kunder i Kina for å imøtekomme deres planlagte, fremtidige kjøp med alternative produkter, eller søke eksportlisenser hvis det ikke er tilstrekkelig, sier Nvidia i en kommentar til Bloomberg.

Verdens største databrikkeselskaper er inne i en dyp krise. Etterspørselen etter smarttelefoner, datamaskiner og elektronikk har falt. Nvidia skuffet da de la frem kvartalsresultater med en 17 prosent lavere omsetning enn ventet. Intel la frem et sjeldent underskudd.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.