Handelskrigen mellom USA og Kina startet opprinnelig med et krav fra president Donald Trump om at Kina skulle redusere handelsoverskuddet med USA. I 2017 var det kinesiske overskuddet i handelen av varer med USA på 375 milliarder dollar.

I fjorårets 11 første måneder ble det kinesiske handelsoverskuddet mot USA på 382,3 milliarder dollar, viser nye statistikker. USA importerte mer enn fire ganger mer fra Kina enn de eksporterte.

Svekket kinesisk valuta

Kina sa seg villig til å øke importen av amerikanske produkter før de første straffetollene ble innført på forsommeren i fjor. De trodde de hadde en avtale med en amerikansk forhandlingsdelegasjon, men president Donald Trump satte foten ned.

Senere har opphavsrettigheter og tvungen teknologioverføring fra amerikanske til kinesiske selskaper blitt tatt med i forhandlingsrundene. Nå har USA kommet med nye krav, ifølge nye lekkasjer til blant annet Bloomberg fra de siste forhandlingene.

Den kinesiske valutaen svekket seg med over fem prosent i løpet av fjoråret. Dette dempet virkningen av høyere straffetoll på kinesiske produkter på blant annet det amerikanske markedet.

«Vi er ikke overrasket over at den amerikanske administrasjonen har kommet med et slikt krav. Det er motstridende med et annet amerikansk krav. De ønsker en mer markedsdrevet kinesisk valuta», skriver Commonwealth Bank of Australia en ny rapport på onsdag.

Commonwealth Bank of Australia er blant flere finansinstitusjoner som lenge har sagt at den kinesiske valutaen vil svekke seg. Dette skyldes økonomien ikke holder samme hastighet som tidligere. Den økonomiske veksten var på det svakeste på over et kvart århundre i 2018.

Sjeldent børsrally

President Donald Trump signaliserte på tirsdag at fristen om å øke straffetollen på kinesisk import verdt 200 milliarder dollar kan bli forlenget til etter 1. mars.

– Dette er ikke en magisk dato, sa Trump.

En ny runde i handelsforhandlingene mellom USA og Kina vil starte i USA på torsdag.

«Det er viktig å oppnå strukturelle endringer i Kina som påvirker all handel mellom USA og Kina. Vi vil også diskutere Kinas løfte om å kjøpe en betydelig mengde varer og tjenester fra USA», sier Det hvite hus i en kort uttalelse om de kommende forhandlingene.

Etter pessimismen i fjor høst, hvor det var frykt for at en full handelskrig skulle ramme verdensøkonomien, noe som sendte aksjemarkedene kraftig ned, er det en ny optimisme.

Det har vært et sjeldent rally ved kinesiske børser. CSI 300-indeksen har steget med 14 prosent så langt i år. Dette er den beste starten på et år siden 2009 – i etterdønningene av finanskrisen. På tre uker har børsverdiene i Kina steget med 900 milliarder dollar (7750 milliarder kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs kommentator forteller deg hvordan årets lønnsoppgjør blir
02:02
Publisert: