USA og Kina ble enige om å utsette nye straffetoller og økonomiske sanksjoner mot hverandre under et møte mellom presidentene Donald Trump og Xi Jinping i slutten av juni. Allerede denne uken vil forhandlere møtes til de første direkte samtalene på over to måneder.

– Tatt livet av oss

Kinesisk import verdt 250 milliarder dollar er foreløpig ilagt amerikanske straffetoller på 25 prosent. President Donald Trump har truet med å utvide straffetollene til å gjelde import verdt ytterligere 325 milliarder dollar i året.

– Handelsspenningen er så volatil at vi ikke har noen som helst anelse om hvordan vi skal tilpasse oss den raskt endrede situasjonen. Vi venter at myndighetene snart får på plass en avtale og får fjernet straffetollene på produktene. Dette er en «do or die»-situasjon for den kinesiske møbelindustrien, sier salgsdirektør Zhang Xiaojun hos Haining Mengnu Group til South China Morning Post.

Ifølge den kinesiske møbelindustrien har ordreinngangen fra amerikanske kunder kollapset siden de første straffetollene ble innført i september i fjor. Omsetningen var på 701 milliarder yuan (880 milliarder kroner) i 2018. Rundt ti prosent av dette havnet i USA, ifølge China National Furniture Association.

Enkelte produsenter er helt avhengige av det amerikanske markedet.

– Straffetollen på 25 prosent var ødeleggende for oss. Amerikanske kunder nektet å betale straffetollene. Det har faktisk tatt livet av oss, sier Zhang til Hongkong-avisen.

«Liv-eller-død»-spill

På en konferanse i Beijing i Kina i helgen forsøkte eksperter å bli enige om hvordan handelskrigen har endret den kinesiske økonomien – nøyaktig ett år etter de første straffetollene ble innført. USA ble beskyldt for å forsøke å skyve Kina ut av den globale forsyningskjeden i flere innlegg.

– I teorien er det fullt mulig at Kina og USA kobles vekk fra hverandre, sa Li Xiangyang, som leder den statlige tenketanken National Institute of International Strategy.

I Kina fremstilles handelskrigen som en ny, kald krig mellom to økonomiske supermakter.

– Det endelige målet for USA er å stagge Kinas vekst. Dette er et liv- eller-død-spill for dem. En frakobling av økonomiene kan ses som en strategisk utpressing av USA for å forsøke å hindre at Kina vokser seg større og mektigere, sa Li, ifølge kinesiske medier.

President Xi Jinping sa under et statsbesøk i Russland i juni at han ikke ønsket en frakobling og at han tvilte på at president Donald Donald Trump ønsket dette.

Nedadgående spiral

I et åpent brev til Trump, med overskriften «Kina er ikke fienden», advarer akademikere og eksperter om at de amerikanske handlingene har ført til at forholdet med USA har havnet i en «nedadgående spiral».

«Vi er svært bekymret av den voksende forverringen i USAs forhold til Kina, noe vi ikke tror tjener hverken amerikanske eller globale interesser», skriver de vel 100 personene, som inkluderer tidligere ambassadører, ledere av anerkjente tenketanker og akademikere.

De frikjenner ikke Kinas oppførsel, men mener det er andre og mer effektive måter å finne en løsning og unngå en langvarig handelskrig.

«Selv om vi er bekymret over Kinas oppførsel, noe som krever en tydelig reaksjon, mener vi at mange av de amerikanske handlingene har bidratt til den nedadgående spiralen i forholdet», skriver de i brevet, som er gjengitt i Washington Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.