Det er ti år siden den kinesiske økonomien klatret forbi Japan på oversikten til en annenplass over verdens største økonomier. I rask rekkefølge hadde Kina gått forbi Italia, Frankrike, Storbritannia og Tyskland de foregående årene. USA blir vanskeligere enn ventet.

Vil forbli nest størst

I januar kom Centre for Economics and Business Research med en ny rapport som mente at Kina ville gå forbi USA som verdens største økonomi i 2028 – fem år tidligere enn hva tenketanken trodde. Hovedårsaken var hvordan Kina hadde håndtert koronapandemien.

Tenketanken la frem vekstprognoser for Kina på i gjennomsnitt 5,7 prosent frem til 2025 og 4,5 prosent de neste fem årene. Den amerikanske veksten ble forutsatt å ligge på under to prosent for hele tiåret.

Denne prognosen mener analyseselskapet Capital Economics er feil.

«Våre langsiktige prognoser tyder på at Kina vil forbli verdens nest største økonomi i 2050 målt i markedskurser», skriver analyseselskapet i en ny analyse.

Kina fikk en økonomisk vekst på 2,3 prosent under koronapandemien i 2021 – som et av få land. Capital Economics er i tvil om Kina vil klare å opprettholde en stabil og høy vekst. Det kan bety at USA vil forbli verdens største økonomi.
Kina fikk en økonomisk vekst på 2,3 prosent under koronapandemien i 2021 – som et av få land. Capital Economics er i tvil om Kina vil klare å opprettholde en stabil og høy vekst. Det kan bety at USA vil forbli verdens største økonomi. (Foto: Ng Han Guan/AP/NTB)

Størrelsen på den kinesiske økonomien er 71 prosent av USAs økonomi, målt i bruttonasjonalprodukt. Capital Economics mener dette vil øke til 87 prosent i 2030, men deretter vil andelen falle.

«Det mest sannsynlige scenarioet er at svakere produktivitetsvekst og en lavere befolkning vil forhindre at Kina går forbi USA», skriver analyseselskapet.

Den kinesiske arbeidsstyrken nådde en topp i 2017 og fallet vil øke de neste årene. USA støttes av flere barnefødsler og innvandring, noe som er nesten ikke-eksisterende i Kina.

Makt og verdier

Capital Economics utelukker ikke at det vil være en kortvarig «Il sorpasso»-effekt, tilsvarende hva som skjedde da Italia gikk forbi Storbritannia i verdiskaping på slutten av 1980-tallet, for deretter å falle igjen.

«Bruttonasjonalprodukt til markedskurser er knyttet opp mot et lands evne til å vise sin makt og verdier internasjonalt, blant annet ved å sette normer for internasjonale økonomiske og finansielle forhold», skriver Capital Economics.

«Betyr det noe om Kina havnet foran», spør analyseselskapet.

De peker på at Italia, hvor det var en stolthet i befolkningen over å ha gått forbi Storbritannia.

«Det betydde ikke noe økonomisk. Hva som betyr noe, er inntektene til den enkelte. Gjennomsnittlig inntekt i Kina vil være litt over en femtedel av hva de er i USA i 2050. Dette er på samme nivå som Polen og Ungarn er for tiden», skriver Capital Economics’ sjeføkonom for Asia, Mark Williams.

Målt i kjøpekraftjustert bruttonasjonalprodukt (ppp) er Kina allerede verdens største økonomi på grunn av et generelt lavere prisnivå i Kina.

Kan koste USA dyrt

Prognosene er en del av «The Long Run» fra Capital Economics, hvor de ser på hva som vil påvirke verdensøkonomien og finansmarkedene frem til 2050. Viktige temaer er klimaendringer, produktivitetsvekst og endringer i forholder mellom USA og Kina med en avkobling.

Dette er også hovedtemaet i en ny rapport fra U.S. Chamber of Commerce, hvor det advares om de enorme økonomiske konsekvensene for den amerikanske økonomien hvis Kina og USA går i hver sin retning – en såkalt «decoupling».

Dette har begynt å skje med handelskrig, sanksjoner mot kinesiske teknologiselskaper og vanskeligere investeringsklima. Hvis dagens straffetoll på 25 prosent utvides til å dekke all handel vil dette koste den amerikanske økonomien 190 milliarder dollar årlig i 2025.

Det vil også ramme amerikansk innflytelse på å sette teknologistandarder.

«De langsiktige konsekvensene kan være endringer i forsyningskjedene – vekk fra amerikanske leverandører. Det kan bli vanskeligere å tiltrekke risikokapital til amerikansk innovasjon og andre nasjoner vil forsøke å fylle dette gapet», skriver forfatterne av rapporten «Understanding U.S.-China Decoupling: Macro Trends and Industry Impacts».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.