Huawei gikk forbi Samsung som verdens største smarttelefonprodusent i andre kvartal i år – målt i antall solgte enheter. Årsaken var høyt volumsalg fra det kinesiske hjemmemarkedet hvor Samsung har under én prosent markedsandel og hvor kinesiske merker dominerer.

De må sannsynligvis gi fra seg ledertrøyen allerede i høst. Huawei har vært underlagt amerikanske sanksjoner siden i fjor vår. Dette har ikke bare rammet nettverksdivisjonen, som leverer utstyr til mobiltelefonnett og infrastruktur, men også forbrukerelektronikk.

Forbrukersegmentet hadde en omsetning på 36,5 milliarder dollar i første halvår.

Sanksjoner svir

Huawei er blitt selvforsynt med dataprosessorer til smarttelefoner med «Kirin»-serien, som blant annet benyttes i flaggskipsmodellene P30 og P40. «Kirin» er en direkte konkurrent til amerikanske Qualcomm og sørkoreanske Samsung.

Nå innrømmer Huawei at de ikke lenger er i stand til å produsere «Kirin»-prosessorer. Årsaken er nye amerikanske sanksjoner som gjør at Huawei og den taiwanske kontraktsprodusenten TSMC ikke kan benytte produksjonsutstyr som har amerikanske komponenter eller patenter.

– Dette er et stort tap for oss. I den andre runden med amerikanske sanksjoner aksepterte kontraktsprodusentene ordrer frem til 15. mai. Produksjonen vil stanse den 15. september. Dette kan bli den siste generasjonen flaggskipdatabrikker fra Huawei, sa direktør Richard Yu under teknologikonferansen «China Info 100», ifølge en video fra et innlegg han holdt.

Se trailer: Krig og kjærleik i Singapore
Sosietetsfamilien Blackett nyt eit privilegert tilvære i den britiske kolonibobla Singapore. Men i 1942 rykker krigen stadig nærare. Britisk dramaserie.
00:00
Publisert:

Huaweis P30-smarttelefoner var markedsvinnere i fjor vår i en rekke nøkkelmarkedet, blant annet i Skandinavia. De nye modellene har ikke hatt tilgang til en full versjon av mobiloperativsystemet Android, som eies og utvikles av amerikanske Google.

Huaweis modeller har vært blant de mest avanserte. Det kinesiske selskapet var tidlig ute med å ta i bruk kunstig intelligens til kameraer og bruk av sensorer for å få bedre billedkvalitet blant annet under dårlige lysforhold.

– Taper smarttelefonsalg

Huawei skal lansere flaggskipsmodellen «Mate 40» i september. Dette kan bli den siste modellen som har «Kirin»-prosessorer. «Kirin 900»-serien, som er den mest avanserte prosessoren, ble brukt i 36 prosent av Huaweis smarttelefoner i første kvartal.

– Det virker som at Huawei vil tape store smarttelefonsalg i år uten Kirin-prosessorene, sier teknologiforsker Greg Austin ved tenketanken International Institute for Strategic Studies i Singapore til South China Morning Post.

Huawei har kapret flaggskipssegmentet i Kina de siste årene – et marked som Samsung og Apple dominerer i andre markeder.

– En begrenset tilgang av Kirin-prosessoren, som er integrert i flaggskipsmodellene, vil ha enorme konsekvenser på salg og resultater – og ikke bare volumsalg. De amerikanske sanksjonene vil spre seg til andre segmenter – også mellomsjiktet, sier analysesjef Jusy Hong hos Omdia til Hongkong-avisen.

Går glipp av milliardordrer

Andre kinesiske smarttelefonprodusenter som OnePlus og Xiaomi har fortsatt tilgang til de avanserte dataprosessorene fra Qualcomm. Det amerikanske databrikkeselskapet forsøker å få Trump-administrasjonen til å gi eksporttillatelse av 5G-dataprosessorer til Huawei.

Qualcomm har ordrer på over åtte milliarder dollar fra Huawei, men får ikke levert på grunn av de amerikanske sanksjonene og eksportrestriksjoner. Ifølge Qualcomm kan ordrene havne hos taiwanske Mediatek eller Samsung.

«Hvis Qualcomm er underlagt restriksjoner, men utenlandske konkurrenter ikke er det, vil den amerikanske politikken i løpet av kort tid føre til et raskt skifte i markedsandeler i Kina og andre steder. Dette vil ramme amerikansk forskning og utvikling av 5G-produkter», heter det i en presentasjon Qualcomms lobbyister har brukt i møter med amerikanske politikere, ifølge Wall Street Journal.

Huawei har ingen planer om å kaste kortene. Kilder i selskapet sier til South China Morning Post at de er trygge på at de fortsatt kan produsere flaggskipsmodeller med en backup-plan. Hva denne er, vil de ikke si.

Det amerikanske presidentvalget om knappe tre måneder kan også føre til en oppmykning av sanksjonene.

– Om det amerikanske forbudet er permanent avhenger av hvem som vinner valget i USA, sier teknologiforsker Greg Austin ved tenketanken til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.