På mandag vil USA innføre straffetoll på kinesiske produkter verdt 200 milliarder dollar. Dette kommer i tillegg til straffetollen som ble innført i sommer på 50 milliarder dollar. Totalt utgjør dette nesten halvparten av all import av kinesiske varer.

Kina vil innføre straffetoll på alt av amerikansk import – til sammen 129 milliarder dollar i året idet den amerikanske straffetollen starter. Skjer dette har USAs president Donald Trump sagt at USA vil innføre straffetoll på resten av kinesisk import.

– Vi er midt inne i hva som kan bli en betydelig finanskrise, sier konsernsjef Victor Chu hos First Eastern Investment Group i Hongkong til CNBC.

Den erfarne finansmannen frykter de langsiktige konsekvensene og at handelskrigen mellom de to landene skal utløse en krise i fremvoksende markeder.

– Markedet begynner å ta inn over seg at president Trump vil gå hele veien med dette. Kina må forberede seg på det. Investorer vil forsøke å finne trygge havner. Det gjør at mange ønsker å omgjøre verdipapirer til kontanter, sier han.

– Mindre sannsynlig det blir Kina

President Trump har sagt at straffetoll er positivt for USA og den amerikanske økonomien og at amerikanske selskaper vil flytte produksjonen fra Kina tilbake til USA. Dette har foreløpig ikke skjedd og vil neppe skje.

– Når selskaper vurderer nye fabrikker er det mindre sannsynlig at det blir i Kina, sier George Yeo, som er Singapores tidligere utenriks- og handelsminister, til Bloomberg.

En undersøkelse fra den amerikanske handelsforeningen i Kina viser at kun 6,6 prosent av medlemsbedriftene i det hele tatt vurderer å flytte produksjonen fra Kina til USA.

Europeiske selskaper har havnet i kryssilden. En undersøkelse fra handelsforeningen konkluderer med at straffetollen vil føre til tap av flere millioner arbeidsplasser, høyere produksjonskostnader og svakere etterspørsel i Kina.

«Begge sider i konflikten vil miste selskaper på grunn av dette», konkluderer European Union Chamber of Commerce.

– Flere muligheter enn utfordringer

Kinesiske selskaper vil forsøke å omgå de amerikanske straffetollene ved å flytte produksjonen vekk fra Kina til andre land. Det samme vil europeiske selskaper gjøre.

En tredjedel av amerikanske selskaper i Kina vurderer å flytte produksjonen vekk fra Kina. På toppen av listen over regioner som er aktuelle er Sørøst-Asia.

Vietnam, Malaysia, Thailand og Filippinene i Sørøst-Asia lokker. Vietnam har svært gode forbindelser til USA og sørkoreanske selskaper har siden årtusenskiftet bygd opp forsyningskjeder til elektronikkindustrien.

– Vietnam har fått flere muligheter enn utfordringer på grunn av spenningen mellom Kina og USA, sa Vietnams statsminister Nguyen Xuan Phuc i et intervju med Bloomberg tv i forrige uke.

Thailand er en av de største bilprodusentene i Asia. Malaysia var frem til årtusenskiftet en av verdens største produsenter av elektronikk og komponenter. Intel, Ford, Qualcomm, Samsung og LG har foretatt store investeringer i Vietnam.

– Vi får så mange henvendelser. Det største problemet er å øke kapasiteten innenfor elektronikk, stålproduksjon og automatisering. Så snart de etablerer seg her er det veldig vanskelig å trekke seg ut, sa Malaysias finansminister Lim Guan Eng på en pressekonferanse i forrige uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gruer du deg til renteøkningen? Her er 5 råd som gir deg like god råd
DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller hvordan.
00:41
Publisert: