En kinesisk regjeringsdelegasjon er på vei fra Beijing til Washington, D.C. for å starte den 13. handelsforhandlingsrunden med USA på torsdag. Det er over 18 måneder siden de første skuddene ble avfyrt i handelskrigen som har rammet Kina, USA og verdensøkonomien.

Eskalering eller status quo

USA utsatte en økning av straffetoll på import verdt 250 milliarder dollar fra 25 til 30 prosent til 15. oktober for at Kina kunne feire 70 år under kommuniststyre i begynnelsen av oktober. I desember kommer ny straffetoll, blant annet på elektronikk og smarttelefoner.

Finansinstitusjonen JPMorgan tror ikke det kommer et gjennombrudd og en handelsavtale og at status quo vil fortsette med straffetoll og mulig eskalering fra kinesisk side.

«Investorer har stort håp om en miniavtale», skriver JPMorgans analytikere.

Kina har vært avventende og ikke bekreftet hvilke represalier de planlegger. Ledelsen ønsker å se utfallet av forhandlingene denne uken. President Xi Jinping nevnte ikke den pågående handelskrigen under talen den 1. oktober, men gjentok at Kina ikke vil la seg kue.

Kina har forsøkt å sende signaler til USA om de er klar til å øke importen av amerikanske landbruksprodukter kraftig hvis USA fjerner straffetoll og andre sanksjoner. I forrige uke satte Kina inn den største ordren på amerikanske soyabønner på over ett år.

– Soyabønner er en temperaturmåler på hvordan det hele går. Jeg tror vi er i ferd med å få opp farten igjen, sier direktør Jim Sutter i U.S. Soybean Export Council til Wall Street Journal.

Prisen på soyabønner falt fra nesten 11 dollar for en bushel i mai i fjor til åtte dollar i vår da forhandlingene mellom USA og Kina brøt sammen. Amerikansk landbrukseksport til Kina i august var den høyeste siden januar 2018 med over 1,5 milliarder dollar.

– I samme båt

En amerikansk aktivitetsrapport for september viser at deler av amerikansk industri er inne i en resesjon. Spørsmålet er om dette vil spre seg til resten av økonomien. Amerikanske forbrukere har holdt aktiviteten oppe og sørget for at USA ikke er inne i en resesjon.

– Vi har den beste økonomien i verden. Straffetollen dreper Kina, sa president Donald Trump på fredag da de amerikanske arbeidsmarkedstallene viste den laveste arbeidsledigheten på 50 år.

Analytikere og amerikanske næringslivstopper tegner et annet bilde. Usikkerheten som er skapt fra den pågående handelskrigen gjør at amerikanske selskaper er svært forsiktige med å investere i nytt produksjonsutstyr og ekspandere til andre land.

– Vi har nådd det punktet hvor begge land er i samme båt. Hvis det ikke hadde vært en handelskrig ville begge land ha klart seg ganske bra. Det ville ikke ha vært en nedgang, sier Ethan Harris, som leder økonomiske analyser for verden hos Bank of America Merrill Lynch til Washington Post.

Logistikkselskaper FedEx er blant selskapene som tradisjonelt tar pulsen godt på verdensøkonomien. Selskapet fikk en resultatnedgang på 11 prosent i siste kvartal. Konsernsjef Fred Smith innrømmet under resultatkonferansen det var vanskelig å holde humøret oppe.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.