Det er kritiske uker for USA og Kina.

Handelsforhandlingene har brutt sammen. Donald Trump har forlangt at president Xi Jinping dukker opp på G20-møtet i Osaka i slutten av juni og at de to møtes til en middag. G20 består av verdens 19 største økonomier samt EU.

Kina vil stille med representanter. Sannsynligvis vil Xi være på plass. Kinesiske diplomater forsøker å samle støtte hos andre G20-land og regioner i forkant av møtet.

«Sørøstasiatiske land bør støtte et globalt handelssystem. USA misbruker straffetoller, benytter maksimalt press og er inkonsistente med egne prinsipper for markedskonkurranse og grunnleggende forretningsetikk», skriver Kinas ambassadør til Indonesia, Xiao Qian, i en kommentarartikkel i næringslivsavisen Bisnis Indonesia.

Kina forbereder seg på hva som kan bli en langvarig handelskonflikt.

«Selv om det er ingen grunn til å få panikk for den negative effekten fra fremtidige straffetoller, bør vi forberede oss på det verste. Straffetoller vil påvirke hele økonomien. Dette kan bli krevende, men Kina har opplevd vanskeligere tider før. Vi har kommet oss gjennom det», skriver den statseide avisen Global Times i en kommentarartikkel.

Trump lover handelsavtale

Internasjonal direktør i den amerikanske næringsforeningen US Chamber of Commerce kritiserte straffetoller og de mange pågående konfliktene mellom USA og andre land på tv-kanalen CNBC mandag.

– Det skader økonomien, bønder, produsenter og forbrukere når tariffer benyttes som våpen. Dette skaper usikkerhet for handelspartnerne. Hele verden følger med, sa Myron Brilliant til næringslivskanalens program «Squawk Box», som kritiserte Trump.

President Donald Trump hadde fulgt med på kanalen. Idet innslaget var over, ringte han inn til CNBC.

– Det virker ikke som han er så briljant, sa Trump – med en tydelig henvisning til direktørens etternavn.

Trump fikk utfolde seg i fri dressur i nesten 30 minutter i beste sendetid på den internasjonale tv-kanalen. Han langet ut mot Kina, Mexico, demokratene, sentralbanken, sosiale medier, den amerikanske sentralbanken og amerikanske selskaper som Brilliant representerer.

– Han beskytter ikke landet vårt. Han beskytter selskaper som er medlemmer, sa Trump.

Den amerikanske næringsforeningen i Kina har allerede fått føle handelskrigen på kroppen. De frykter en opptrapping hvis Trump gjør alvor av truslene om å innføre en straffetoll på 25 prosent på alt av kinesisk import. Mandag truet han med å øke straffetollen.

– Vi vil få til Kina-avtalen. Vet du hvorfor? På grunn av straffetoller. For tiden ødelegges Kina helt på grunn av selskaper som forlater Kina til andre land, deriblant vårt eget, da de ikke ønsker å betale straffetoll, sa Trump.

Kollaps i investeringer

Den kinesiske næringsforeningen i USA advarer om konsekvensene av handelskrigen.

Kinesiske investeringer i USA har falt med nesten 90 prosent fra toppen i 2016, da de var på 46,2 milliarder dollar. I fjor passerte de så vidt fem milliarder dollar.

– Dette har kollapset, sier senioranalytiker Cassie Gao hos Rhodium Group til Techinasia.com.

Den kinesiske elbilprodusenten Nio stengte nylig kontoret i Silicon Valley i California og kvittet seg med alle ansatte.

– Handelskrigen fører til et mindre innbydende investeringsklima for kinesiske selskaper. Denne usikkerheten gjør medlemmene usikre og fraråder dem fra å gjøre ytterligere investeringer i USA, sier styreformann Chen Xu i China General Chamber of Commerce-USA i forbindelse med fremleggelsen av årsrapporten.

En tilsvarende undersøkelse fra den amerikanske næringsforeningen i Kina tidligere i år advarte om at handelskrigen og det forverrede forholdet mellom de to landene er som en «tidsinnstilt bombe».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.