Det er ny dramatikk mellom USA og Kina. Ved månedsskiftet lå alt an til at landene skulle undertegne en miniavtale i midten av november. Planen var at dette skulle skje på fredag når presidentene for USA og Kina skulle møtes under Apec-møtet i Chile.

Denne årlige samlingen ble kansellert på grunn av uroen i Chile, men USA og Kina sa de ville forholde seg til tidsfristene de hadde satt. Det har ikke skjedd. Tirsdag truet president Donald Trump med å øke straffetoll mot Kina. Et døgn senere var han ikke like bastant.

USAs President Donald Trump
USAs President Donald Trump (Foto: Tom Brenner/Reuters/NTB Scanpix)

– Vi får se hva som skjer. Ting beveger seg raskt, sa Trump i en kommentar.

– Fjern straffetoll

I forrige uke sa en representant for det kinesiske handelsdepartementet, at USA hadde gått med på å gradvis fjerne straffetoll på kinesisk import med «fase 1» av en handelsavtale. Disse uttalelsene sendte børsene høyere. USA har avvist at de har gått med på en fjerning.

– Handelskrigen startet med å legge til straffetoll. Den bør avsluttes med å fjerne straffetoll. Dette er en viktig betingelse for at vi skal komme til en enighet, sa talsmann Gao Feng for det kinesiske handelsdepartementet torsdag denne uken.

USA ønsker en skriftlig bekreftelse fra Kina om at de skal kjøpe amerikanske landbruksprodukter verdt 50 milliarder dollar i året fra USA, ifølge Wall Street Journal. Dette er mer enn dobbelt så mye som Kina importerte før handelskrigen startet for nesten to år siden.

På grunn av den store ubalansen i handelen, har USA flere muligheter til å straffe Kina med straffetoll. Kina ønsker å ha handelsvåpen tilgjengelig hvis det blusser opp igjen etter en avtale er undertegnet.

– Vi kan alltid stanse kjøpene hvis situasjonen forverrer seg igjen, sier en kinesisk kilde til næringslivsavisen.

– Løs problemer – ikke skap nye

Investorer var optimistiske for et par uker siden og var overbeviste om at en handelsavtale var innen rekkevidde. Nå har usikkerheten kommet tilbake.

– Jeg tror utsiktene for en «fase 1»-avtale er blitt noe svekket de siste dagene. Kineserne er motvillige til å komme med betydelige innrømmelser, gitt at atmosfæren i Washington virker veldig uforutsigbar, sier professor Eswar Prasad ved Cornell University til CNBC.

Jack Ma, som er grunnlegger av internettselskapet Alibaba og Kinas rikeste, er bekymret. Han trakk seg nylig som styreformann for Kinas største privateide selskap, men har innflytelse og solide kontakter i Kina og USA.

I et intervju med Bloomberg sier han at handelskonflikten mellom de to supermaktene kan vare i 20 år.

– Vi må være veldig, veldig forsiktige. Vi må løse problemer. Vi må ikke skape nye, sier han.

– Vi må være veldig, veldig forsiktige. Vi må løse problemer. Vi må ikke skape nye
Jack Ma, gründer av Ali baba

Kina mener at USA har utvidet konflikten ved å forsøke å endre strukturen på den kinesiske økonomien og legge hindringer i veien for at kinesiske selskaper kan vokse internasjonalt. Kina ønsker også at sanksjonene mot teknologiselskapene Huawei og ZTE fjernes.

«Huawei og ZTE er ikke til å stole på,» skrev USAs justisminister William Barr i et notat til Federal Communications Commission denne uken, ifølge Bloomberg.

Handelsjuks

Opprinnelig hadde handelskrigen som formål å redusere det amerikanske handelsunderskuddet mot Kina, som i 2017, året før handelskrigen startet, lå på over 375 milliarder dollar. I fjor økte underskuddet til 420 milliarder dollar.

I 2019 vil det bli lavere, noe som skyldes et fall i den samlede handelen. USA eksporterte for 78,7 milliarder dollar til Kina de tre første kvartalene - 15 milliarder dollar mindre enn samme periode i fjor. Kina eksporterte for 263 milliarder dollar - 13 prosent mindre.

De offisielle handelsstatistikkene gir ikke et helt riktig bilde.

– Vi har sett en massiv økning i eksporten til USA fra markeder som Vietnam og Taiwan, sier analytiker Nick Marro hos The Economic Intelligence Unit til CNBC.

Containere lastes på et skip i den internasjonale frakthavnen i Hai Phong city i Vietnam. Analytiker mener at Vietnam og Taiwan brukes som mellomstasjoner for eksport av kinesiske varer. Dette kan eskalere handelskrigen mellom Kina og USA.
Containere lastes på et skip i den internasjonale frakthavnen i Hai Phong city i Vietnam. Analytiker mener at Vietnam og Taiwan brukes som mellomstasjoner for eksport av kinesiske varer. Dette kan eskalere handelskrigen mellom Kina og USA. (Foto: Nhac Nguyen/AFP/NTB Scanpix)

Vietnam har en av de høyeste vekstratene i verden. Marro får det ikke til å stemme. Han mener landene benyttes som en mellomstasjon for varer som er produsert i Kina og eksporteres videre.

– Det er lite sannsynlig at disse to klarer å forklare dette fullt ut med den eksisterende produksjonskapasiteten. Det er indikasjoner på at forflytning av varer spiller en rolle, sier han.

Dette kan føre til en eskalering av handelskrigen.

– Den største risikoen er at denne typen tollunndragelser er ulovlig. Derfor kan selskaper og land utsette seg for å bli straffet fra USA, sier Marro.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.