Ved midnatt amerikansk tid gikk høringsfristen for president Trumps forslag på å innføre straffetoll på kinesiske produkter verdt 200 milliarder dollar ut. Det er stor motstand hos amerikanske selskaper mot denne opptrappingen. Teknologisektoren frykter konsekvensene.

Vil ramme konkurranseevnen

De amerikanske teknologiselskapene Cisco, Dell, Hewlett Packard Enterprise og Juniper Networks har sendt et brev til Trump-administrasjonen hvor de ber om at nøkkelkomponenter til data- og nettverksutstyr ikke blir tatt med hvis det innføres ny straffetoll.

«Hvis det kommer en ekstra straffetoll på 10 til 25 prosent på nettverksprodukter og tilbehør vil dette føre til omfattende og uforholdsmessig store ødeleggelser for amerikanske interesser – blant annet våre selskaper, amerikanske arbeidsplasser, våre kunder, forbrukere, og USAs økonomiske og strategiske prioriteringer», skrev selskapene i et brev som ble sendt like før høringsfristen gikk ut.

Interesseorganisasjoner for den amerikanske teknologisektoren har kommet med tilsvarende advarsler i høringsrunden. De fem selskapene konkurrerer direkte med kinesiske selskaper som Lenovo og Huawei i internasjonale markeder.

De advarer også om at straffetollen vil gjøre amerikanske teknologiselskaper mindre konkurransedyktige i det kommende 5G-markedet, hvor selskaper kniver om store kontrakter til neste generasjon mobilteknologi som rulles ut frem mot 2030.

«Hvis tariffene innføres vil det føre til ansettelsesstopp, ingen lønnsøkning, tap av arbeidsplasser og skade investorer i form av lavere utbytte og ødelagte aksjonærverdier», skriver selskapene.

– Går etter forbrukerne

President Trump kan bekrefte den nye straffetollen allerede på fredag, ifølge Bloomberg og Reuters.

– Vi tror det er en høy sannsynlighet for at dette vil skje snart. Det blir vanskeligere for administrasjonen å gjøre hva de har sagt tidligere, som er å minimisere skaden på forbrukere, sier direktør Josh Kallmer i Information Technology Industry Council til Bloomberg News.

Problemet for Kina er at de denne gangen ikke kan slå tilbake med samme mynt, da den amerikanske eksporten til Kina er langt lavere enn 200 milliarder dollar.

– Kina vil helt sikkert gjengjelde. Det kommer ikke til å bli positivt for markedet. Den første runden med straffetoll rammet ikke forbrukerne. Den neste runden vil gjøre det. Kina gikk etter landbrukssektoren først. Nå går de etter forbrukerne, sier sjefstrateg Art Hogan hos investeringsbanken B. Riley FBR til CNBC.

Kina har tidligere sagt de ønsker forhandlinger. Landet er også forberedt på en full handelskrig.

– Hvis USA kommer med handelstiltak mot Kina vil vi gjøre det samme mot USA. Eventuelle tiltak som har som formål å presse Kina vil ikke være effektive. En handelskrig løser ingen problemer. Vi har selvtillit, evner og metoder som gjør at vi kan opprettholde en stabil og sunn økonomisk vekst, sa pressetalsmann Gao Feng i det kinesiske handelsdepartementet på en pressekonferanse på torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Mens boligprisene var i ferd med å doble seg, dukket «ninja-lånene» opp
Så skjedde det stikk motsatte av det systemet trengte.
01:45
Publisert: