Nervøsiteten fortsetter ved de asiatiske markedene på onsdag, men panikken og volatiliteten som har dominert har avtatt noe. Statlige kinesiske fond har foretatt støttekjøp hele uken for å stabilisere børsene i Shanghai og Shenzhen for å unngå mer uro.

Kina har foreløpig ikke benyttet tungt skyts for å svare på de siste straffetollene fra USA. Sist fredag ble straffetollene økt fra 10 til 25 prosent for kinesisk import verdt 200 milliarder dollar i året.

Kina har svart med straffetoller fra fem til 25 prosent på varer verd 60 milliarder dollar.

Tidligere toppsjef i den amerikanske finansinstitusjonen Goldman Sachs mener at kritikerne til straffetoller ikke har skjønt poenget.

«Straffetoller kan være et effektivt forhandlingsverktøy. Det å si at det skader oss er ikke poenget. Kina er mer avhengig av handel og taper mer. Dette er som en streik hvor ledelse og ansatte er skadelidende. Det utløser en prosess som viser relativ styrke hvor det må finnes løsninger og kompromiss», skrev Lloyd Blankfein tirsdag kveld.

Rentevåpen og kvantitative lettelser

President Donald Trump tror Kina vil ta i bruk blant annet rentevåpenet for å svekke sin egen valuta og på den måten gjøre kinesisk eksport mer konkurransedyktig på pris.

«Kina vil pumpe penger inn i systemet sitt og sannsynligvis kutte renten, som alltid, for å kompensere for businessen de mister – og vil miste», skriver Trump i en twitter-melding.

Han kommer med en klar oppfordring til den amerikanske sentralbanken (Fed).

«Hvis Fed matchet dette ville dette spillet være over og vi vil vinne. Uansett – Kina ønsker en avtale», skriver han.

Under et valgkamprally i delstaten Louisiana tirsdag kveld mimret Trump tilbake til hva den amerikanske sentralbanken gjorde under finanskrisen for 10–11 år siden.

– Med litt kvantitative lettelser fra Fed vil den økonomiske veksten nå fem prosent, sa Trump.

Det kan bryte ut handelskriger mellom USA og andre viktige handelspartnere som Mexico, EU og Japan.

– USA er sparegrisen som alle har utnyttet eller forsynt seg fra. Vi kan ikke la det fortsette, sa Trump på tirsdag.

Ny status quo for verdensøkonomien

Selv om det inngås en handelsavtale med Kina har Trump sagt at straffetollene skal bestå for å beskytte amerikanske selskaper. Dette var utslagsgivende for at Kina ikke gikk med på utkastet til en handelsavtale under samtalene i Beijing for to uker siden.

– Straffetollene fører til en ny status quo for verdensøkonomien, sier historiker Douglas Irwin ved Dartmouth College, som har handel som spesialfelt, til New York Times.

Han mener at dette er en historisk dreining i amerikansk politikk.

– Hvis det er konsensus om å isolere oss fra Kina er det et stort historisk skifte i amerikansk handelspolitikk. Vi har forflyttet oss vekk fra straffetoll som et forhandlingsverktøy for å få en bedre avtale – til at det er et middel for å koble de to økonomiene vekk fra hverandre, skriver han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.