Straffetollene mot kinesisk import i USA merkes godt hos amerikanske importører og ved fabrikker som har forsøkt å redusere prisene for å beholde markedsandeler og kunder.

Mange selskaper trodde straffetollene ville bli kortvarige. Nå forbereder de seg på en langvarig handelskrig mellom verdens to største økonomiske supermakter. Over 50 internasjonale selskaper er i ferd med å flytte produksjonen vekk fra Kina, ifølge Nikkei Weekly.

– Handelskrigen kommer på et tidspunkt hvor den globale veksten avtar etter ti år med stabilitet. Selv om det kommer et mirakel, og noen med en tryllestav sørger for at handelskrigen forsvinner, vil resultatet bli mindre elendighet – i stedet for mye elendighet, sier makroøkonom for Øst-Asia hos CIMB Private Bank, Song Seng Wun, til BBC.

Sprer risiko

Apple, Nintendo og Sharp er blant selskapene som har bekreftet at deler av produksjonen vil skje i andre land. Apple-produsenter i Kina, blant andre taiwanske Foxconn, har sagt at rundt 30 prosent av Iphone-produksjonen kan legges til andre land.

Dette tilsvarer Iphone-salget i Nord-Amerika. Apple-produsenten Goertek, som produserer øreproppene AirPods i Kina, har startet testproduksjon i Vietnam i sommer. Disse har vært Apples raskest voksende enkeltprodukt siden lanseringen i 2016.

– Det er veldig sannsynlig at Apple vil ta i bruk «Kina-pluss-én»-strategien for å spre risikoen, sier analytiker Chiu Shih-fang ved Taiwan Institute of Economic Research til den japanske næringslivsavisen.

Mens Apple har produsert nesten alt av produkter i Kina de siste 20 årene, har japanske selskaper alltid hatt en «Kina-pluss-én»-strategi, hvor de har produsert i Kina og i minst ett annet land i Sørøst-Asia – ofte Malaysia, Thailand eller Vietnam.

Chiu tror hele produksjonsmodellen vil endres for mange selskaper. Delproduksjonen vil skje i ulike land, og sluttproduksjonen et annet sted. Dette vil sannsynligvis føre til høyere produksjonskostnader og overkapasitet ved fabrikker.

– Risikoen for at verdensmarkedet deler seg i Kina og ikke-Kina, er voksende, sier seniorøkonom Yaji Miura ved Japan Research Institute til Nikkei Weekly.

«Sier seg selv»

USA har innført tre runder med straffetoll mot Kina siden juli i fjor. President Donald Trump har gått med på en midlertidig våpenhvile med Kina, men truer med å ilegge resten av kinesisk import til USA nye straffetoller hvis landene ikke kommer til enighet om en handelsavtale.

Apple, Dell, HP og Microsoft produserer bærbare datamaskiner ved kinesiske fabrikker. HP og Dell planlegger å flytte det meste av pc-produksjonen til Sørøst-Asia, ifølge Washington Post.

Taiwanske Quanta er en av verdens største kontraktsprodusenter, og produserer også Apples MacBook. Noe av produksjonen skal flyttes til Taiwan, men det vil bety høyere kostnader.

– Vi kan ikke ta de ekstra kostnadene. Se på driftsmarginene våre – de er på 1,4 prosent. Straffetollene vil bli på 25 prosent. Dette sier seg selv. Her må kundene våre hjelpe til, sa Quantas konsernsjef Barry Lam under den siste resultatpresentasjonen.

Kinas rolle som «verdens fabrikk» utfordres av blant andre Vietnam, som er blitt den tøffeste konkurrenten. Samsung og Intel har i landet store fabrikker som produserer smarttelefoner og dataprosessorer. Bangladesh og Kambodsja har tatt over mye av tekstilproduksjonen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.