Den japanske storbyen Osaka vil være vertskap for «årets viktigste møte». Ledere for verdens 20 største økonomier møtes i slutten av juni for å diskutere internasjonal handel. For den amerikanske presidenten er det en ting som gjelder: å få et møte med sin kinesiske kollega.

Da Donald Trump og Xi Jinping møttes over biff i Buenos Aires under det forrige G20-møtet i Argentina i begynnelsen av desember i fjor var det store forventninger om at de skulle komme til enighet om en handelsavtale.

Det skjedde ikke. De to presidentene ble enige om en våpenhvile på 90 dager hvor forhandlere fra begge land skulle banke ut detaljene i en avtale. Planen var at de to skulle møtes igjen i mars i år for å undertegne en avtale. Det skjedde heller ikke.

Truer med høyere straffetoll

Nå skal det arrangeres et nytt G20-møte. Etter at forhandlingene mellom de økonomiske supermaktene brøt sammen i slutten av april, har USA økt straffetollene på kinesiske produkter verd 200 milliarder dollar fra fem til 25 prosent. Kina har svart med samme mynt.

I et intervju med næringslivskanalen CNBC bekreftet Trump at han vil øke straffetollene på den gjenværende kinesiske importen til USA verd over 300 milliarder dollar i året hvis Kinas president ikke stiller opp til et møte med Trump under G20-møtet.

– Ja, det vil skje umiddelbart, bekreftet Trump.

Han fortsatte med å si han har et «fantastisk forhold» med Xi og at «han er en fantastisk fyr».

– Forventningene rundt et toppmøte mellom Trump og Xi er en indikasjon på hvor mye forholdet har forverret seg. De to lederne må gå i spissen for en form for tilnærming – forutsatt at en eller begge faktisk ønsker det, sier forsker George Magnus ved Oxford University til South China Morning Post.

I et møte med journalister senere på mandag truet Trump med å ilegge kinesisk import straffetoller på mer enn 25 prosent.

– Det kan bli mye høyere enn 25 prosent. Vi har aldri fått ti cent fra Kina og nå får vi mye penger fra Kina, sa Trump.

– Det er ventet at vi skal møtes og hvis det skjer er det bra. Hvis ikke, vel – fra vårt ståsted er det beste om vi kan ha straffetoll på 25 prosent på import verdt 600 milliarder dollar, sa Trump.

Frykter opptrapping

Kina la frem nye handelsstatistikker for mai på mandag. Disse viste en svak eksportvekst og et fall i importen. Overskuddet på handelsbalansen ble mer enn tredoblet sammenlignet med april og endte på 41,7 milliarder dollar. 26,9 milliarder dollar kom fra USA-handelen.

De positive handelsstatistikkene med USA skyldes sannsynligvis at kinesiske eksportører har forsøkt å komme nye straffetoller i forkjøpet. Det kan gi svakere eksport de neste månedene.

«Eksportveksten fra Kina vil falle i tredje kvartal når de nye straffetollene kan trå i kraft», skriver Nomura i en rapport.

– Det virker ikke som at nålen har beveget seg mye siden juni 2018. Påstandene og truslene fra USA er de samme. Jeg skjønner ikke hvordan retorikken som kommer fra Det hvite hus vil gjøre det mulig å få til en handelsavtale, sier sjeføkonom Taimur Baig hos Singapore-banken DBS til CNBC tirsdag formiddag.

Capital Economics mener at maistatistikkene ikke er representative for hva som kan komme med en opptrapping i handelskrigen mellom USA og Kina.

Ifølge sjeføkonom Neil Shearing har handelskrigen de siste 18 månedene redusert den globale økonomiske veksten med 0,3 prosentpoeng. Den globale veksten har falt fra fire til tre prosent i perioden.

«Problemet er at en avtale mellom USA og Kina tilsynelatende er lenger unna enn noensinne og en eskalering av handelskrigen er sannsynlig. Det er nok en bekymring for at den globale veksten vil fortsette å slite», skriver Shearing hos Capital Economics.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.