Etter en kjapp tur til delstaten Colorado var president Donald Trump tilbake i Det hvite hus med twitter-kontoen på telefonen sin torsdag ettermiddag.
I to meldinger sa han at USA kommer til å innføre straffetoll på alt av meksikansk import til USA fra 10. juni med 5 prosent.
«Tollen kommer gradvis til å øke inntil problemet med ulovlig innvandring løses», sa Trump.
– Jungelens lover
I en lengre uttalelse fra Trump bekreftes det at straffetollen vil øke trinnvis til 25 prosent den 1. oktober. Dette kommer samtidig som at den amerikanske kongressen blir bedt om å godkjenne oppdateringer til handelsavtalen Nafta med Mexico og Canada før sommeren.
«Hvis Mexico ikke foretar seg noe vil straffetollene forbli på et høyt nivå. Selskaper i Mexico kan begynne å flytte tilbake til USA for å produsere egne produkter og varer. Selskaper som flytter til USA vil ikke betale straffetoller eller påvirket på noen som helst måte», heter det i uttalelsen fra president Trump.
I 2018 utgjorde meksikanske produkter 13,6 prosent av den samlede importen til USA – 346,5 milliarder dollar, ifølge Office of the U.S. Trade Representative. Mexico er USA nest største importnasjon – og den viktigste leverandøren av fersk frukt og grønnsaker til USA.
– Dette er katastrofalt. Hvis denne trusselen gjennomføres, vil det være ekstremt alvorlig. Dette kan utløse en full handelskrig. Det riktige å gjøre er å svare med øye for øye, men det er å la jungelens lover få gjelde. Vi har ikke hatt kontakt med USA og visste ikke at dette ville skje, sa statssekretær Jesús Seade i Mexicos utenriksdepartementet torsdag kveld til El Sol de Mexico.
Presidenten ber om dialog
Mexicos president Andrés Manuel López Obrador ber i et åpent brev til Donald Trump om dialog og sier han ikke ønsker konfrontasjon med presidenten, ifølge NTB.
– Jeg er blitt kjent med reaksjonen mot Mexico. Jeg ønsker ikke konfrontasjon med deg, starter Obrador brevet til Trump.
I brevet forklarer han videre Trump hvorfor folk rømmer fra Mexico til USA.
– Økonomisk terrorisme
Kinas viseutenriksminister Zhang Hanhui anklaget USA for å drive «økonomisk terrorisme» på en presskonferanse på torsdag.
– Vi er imot handelskrigen, men er ikke redd for den. Dette er økonomisk terrorisme, økonomisk sjåvinisme og økonomisk mobbing. Dette vil ha en alvorlig, og negativ, innvirkning på prosessen med å få verdensøkonomien på rett kjøl igjen, sa viseutenriksministeren.
«Ukens viktigste tall» fra Kina kom natt til fredag. Den offisielle innkjøpssjefsindeksen (PMI), som viser aktiviteten i fabrikkene, falt fra 50,1 i april til 49,4 i mai. Konsensus hos analytikere lå på 49,9, ifølge Reuters. En indeksverdi under 50 viser fallende aktivitet.
«Den offisielle PMI-indeksen tyder på at den økonomiske veksten i Kina er under press. Dette er i tråd med vår oppfatning om at det fortsatt er en nedsiderisiko for aktiviteten på kort sikt», skriver Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en analyse fredag morgen.
Det er spesielt eksportordrene som falt kraftig. Underindeksen falt fra 49,2 i april til 46,5 i mai. USA økte straffetollene på import av kinesiske produkter verdt 200 milliarder dollar i året fra 10 til 25 prosent i mai.
«Dette tyder på at Trumps siste økning i straffetollene allerede undergraver den utenlandske etterspørselen», mener Evans-Pritchard.
«Nedgangen er ikke over ennå»
Den kinesiske detaljhandelen hadde en vekst på 7,2 prosent i april. Dette er den laveste veksten på 16 år. Industriproduksjonen økt med 5,4 prosent i april; tre prosentpoeng svakere enn i mars. Eksporten falt også i april.
Den konkurrerende aktivitetsindeksen Caixin-Markit PMI, hvor det er en større andel små- og mellomstore selskaper, kommer først på mandag.
«Vi er riktignok ikke opptatt av å legge for mye vekt på de offisielle pmi-tallene da de har gitt feilaktige signaler tidligere. Caixin-rapporten vil gi en bedre indikasjon på de sykliske trendene», sier Evans-Pritchard hos Capital Economics i rapporten med overskriften «Nedgangen er ikke over ennå».
De amerikanske børsene ligger an til å falle på fredag, ifølge futures-indeksene. I Asia er det det en blandet utvikling med en nedgang ved Tokyo-børsen og en svak oppgang ved de kinesiske børsene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.