– Vi er i sluttspillet, sier direktør Myron Brilliant i handelsforeningen U.S. Chamber of Commerce til Wall Street Journal om forhandlingene som pågår mellom USA og Kina om å komme frem til en handelsavtale.

Avtale før mai

I helgen reiser en amerikansk toppdelegasjon til Kina for å forhandle med den kinesiske motparten – ledet av finansminister Steven Mnuchin. Forhandlingene er blitt forsinket med minst en måned. Det har vært fremgang, sier kilder til kinesiske og amerikanske medier.

Målet er at en avtale skal være på plass i slutten av april. Den kinesiske regjeringen ønsker at alle detaljer skal være forhandlet frem før president Xi Jinping møter Donald Trump. Trump har flere ganger sagt han ønsker å sluttforhandle avtalen personlig.

Kina har sagt seg villig til å øke importen av amerikanske landbruksprodukter betydelig frem til 2023. Folkekongressen har allerede foretatt lovendringer som beskytter utenlandske selskaper bedre på det kinesiske markedet og forbyr tvungen teknologioverføring.

Det er en forutsetning fra kinesisk side at straffetollene som er innført det siste året fjernes når en avtale er undertegnet.

– Det er ikke snakk om å fjerne dem. Vi snakker om å beholde dem for en betydelig periode. Vi må være sikre på at Kina innfrir sin del av avtalen hvis vi inngår en avtale. De har hatt mange problemer med å holde seg til enkelte avtaler, sa Trump på onsdag.

Ifølge Bloomberg ønsker de kinesiske forhandlerne å få med formuleringer i avtalen om at den må være basert på kinesiske lover.

Enestående misligholdsbølge

Den kinesiske økonomien har problemer på mange fronter. Eksporten falt med over 20 prosent i februar. En ny undersøkelse fra Bank of America Merrill Lynch viser at en tredjedel av profesjonelle investorer mener at en svakere vekst i Kina er den største bekymringen.

De ni forrige månedene har handelskrigen mellom verdens to største økonomier toppet bekymringene.

To nye rapporter fra asiatiske finansinstitusjoner viser rekordstore mislighold av obligasjonslån i Kina i 2018. Misligholdet endte på 119,6 milliarder yuan – over 150 milliarder kroner. Nomura mener det var på over 200 milliarder kroner.

«Kina opplevde en enestående misligholdsbølge i fjor. Dette er et nytt signal på uroen som treffer finansmarkedene mens nedturen styrkes. Dette har fortsatt inn i 2019. Privat obligasjonsgjeld på 3500 milliarder yuan (4400 milliarder kroner) har forfall i år», skriver Singapore-banken DBS i en ny rapport.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell sa etter rentemøtet på onsdag at Kina og europeiske økonomier har svekket seg «betydelig».

– På samme måte som global vekst har gitt oss medvind, kan svakere global vekst gi oss motvind, sa Powell på en pressekonferanse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN skulle lage en hyggelig sak om eldre som gjør karriere sent i livet. Plutselig merket vi at noe var galt
– Så ble han lagt på en båre i sykebilen, og forsvant.
08:26
Publisert: