Da USAs president Donald Trump og hans kinesiske kollega Xi Jinping hadde et kort møte i Osaka for en måned siden under G20-toppmøtet ble de enige om å utsette nye straffetiltak mot hverandre og gjenoppta direkte samtaler.

Tirsdag møtes forhandlere på regjeringsnivå i den kinesiske storbyen Shanghai.

«Opprettholde kampånden»

Representanter fra USA og Kina har sagt at de har lave forventninger til denne ukens samtaler, hvor USA stiller med finansminister Steven Mnuchin og handelsrepresentant Robert Lighthizer. Kina har foretatt endringer i sin forhandlingsdelegasjon siden de møttes sist.

Finansminister Steven Mnuchin leder den amerikanske delegasjonen sammen med handelsrepresentant Robert Lighthizer.
Finansminister Steven Mnuchin leder den amerikanske delegasjonen sammen med handelsrepresentant Robert Lighthizer. (Foto: Kevin Lamarque/Reuters/NTB Scanpix)
Handelsminister Zhong Shan, som blir sett på som en hauk, leder Kinas delegasjon.
Handelsminister Zhong Shan, som blir sett på som en hauk, leder Kinas delegasjon. (Foto: Ng Han Guan/AP/NTB Scanpix)

Den konservative hauken Zhong Shan, som har vært handelsminister siden 2017, vil stille sammen med visestatsminister Liu He i den kinesiske forhandlingsledelsen. Han har kommet med en rekke utspill i kinesiske medier de siste ukene og rettet tungt skyts mot USA.

– USA har startet konflikten og brutt prinsippene i Verdens handelsorganisasjon. Dette er et klassisk eksempel av unilateralisme og proteksjonisme. Vi må opprettholde kampånden og gjøre vårt beste. Vi skal stå støtt mens vi forsvarer landets og folkets interesser, sier Zhong til People’s Daily.

Liu blir sett på som langt mer liberal og har hatt en god tone med de amerikanske forhandlerne.

– Liu He har et mer sofistikert internasjonalt økonomisk perspektiv på hvor Kinas langsiktige interesser er, sier Claire Reade, som forhandlet med Kina i åtte år på vegne av USA, til South China Morning Post.

«Manglet støtte»

Hun mener at kollapsen i forhandlingene for tre måneder siden var unormal og at dette kan være en indikasjon på at de daværende forhandlerne ikke hadde full støtte hos president Xi Jinping.

Kina foretok store endringer i et 150 siders lang avtale som USA mente de hadde blitt enige om.

– Disse endringene viser at de kinesiske forhandlerne ikke hadde støtte hos alle de trengte støtte fra for å få til en avtale. Det er vanlig at det er endringer i teksten, men ikke at det kommer endringer flere måneder etter det er blitt enighet. Det er ikke normalt. Noe hadde skjedd, sier hun.

«Ikke så veldig bekymret»

Den kinesiske økonomien har kommet seg brukbart gjennom handelskrigen med USA med en vekst på 6,2 prosent i siste kvartal.

Dette var den laveste på 27 år, men kommunistledelsen har siden 2014 sagt at målet er å skape en stabil vekst og ikke sette nye vekstrekorder, slik det var frem til 2008.

Til tross for at USA har pålagt kinesisk import verdt 250 milliarder dollar straffetoller på 25 prosent har ikke eksporten til USA stupt. Ifølge kinesiske statistikker falt den med 8,5 prosent i første halvår. Eksporten til resten av verden er svakt høyere.

Den innenlandske etterspørselen har holdt seg oppe – mye takket være kinesiske forbrukere.

Det var en vekst i detaljhandelen på 9,8 prosent i juni mot ventet 8,3 prosent. Investeringsveksten er også solid med 5,8 prosent i første halvår. Industriproduksjonen økte med 6,3 prosent i juni.

– Akkurat nå tror jeg ikke folk er så veldig bekymret for handelskrigen. De fleste ser ikke en negativ effekt på egen virksomhet. Panikken har avtatt, sier den kinesiske finansmannen Weijian Shan, som er styreformann i investeringsselskapet PAG Group til New York Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.