De amerikanske børsene har hatt en nesten sammenhengende oppgang siden USA og Kina i oktober sa de var i prinsippet enige om en avtale. Over tre måneder senere skal «fase 1»-avtalen undertegnes mellom de to landene i Washington, DC. Innholdet i avtalen er fortsatt ikke kjent.

Straffetoll til etter presidentvalget

I kinesiske medier er det lagt nesten lokk på at det er inngått en foreløpig avtale med USA. En toppdelegasjon bestående av visestatsminister Liu He, sentralbanksjefen og handelsministeren er på plass i den amerikanske hovedstaden for signeringen.

Kilder i Trump-administrasjonen sier til nyhetsbyrået Bloomberg at USA ikke vil fjerne den allerede inngåtte straffetollen på kinesisk import så snart avtalen er undertegnet. USA ønsker å forvisse seg om at Kina oppfyller sine forpliktelser før de reduseres.

En reduksjon av straffetollen, som er ilagt kinesisk import verdt 360 milliarder dollar, vil tidligst komme etter 10 måneder. Denne tidsfristen faller sammen med det amerikanske presidentvalget i november, hvor Donald Trump, ifølge meningsmålingene, kan bli gjenvalgt.

Foruten avtalen, som er på 86 sider, skal det være et hemmelig vedlegg, ifølge Bloomberg. Dette avviser finansminister Steven Mnuchin.

– Det eksisterer ikke andre muntlige eller skriftlige avtaler mellom USA og Kina på dette. Det er ingen avtale om en fremtidig reduksjon av straffetoll, sier Mnuchin til nyhetsbyrået.

Det har vært mye hemmelighold rundt avtaleteksten. Det er ikke distribuert kopier av avtaleteksten. De som har fått lese den har gjort det i sikkerhetsklarerte rom i Kongressen.

Venter forverring

Etter å ha feiret den kommende undertegnelsen av «fase 1»-avtalen de siste ukene, satte en viss edruelighet inn på tirsdag. Fra en oppgang på morgenen endte to av de tre nøkkelindeksene lavere.

– Straffetollen er som en kakerlakkfelle («roach motel»), sier investeringsdirektør Peter Boockvar hos Bleakley Advisory Group til CNBC.

Uttrykket «roach motel» er en felle som tiltrekker seg kakerlakker hvor de blir stående fastlimte i en boks. Uttrykket benyttes til å beskrive fastlåste situasjoner.

– Straffetollen er her og den bremser veksten i handel og industri, sier Boockvar.

«Fase 1»-avtalen blir sett på som en forlenget våpenhvile. En «fase 2»-avtale vil bli langt vanskeligere.

President Donald Trump har vinglet og det er uklar hva han ønsker å få til i år. Han har sagt at forhandlingene skal starte umiddelbart, men også at han ønsker de først skal starte etter presidentvalget i november.

– Inngåelsen av «fase 1»-avtale er en kjærkommen, om beskjeden, nedtrapping i eskaleringen av handelsfiendtlighetene mellom Kina og USA. Den tar nesten ikke for seg de grunnleggende problemene på handel og økonomi, noe som vil fortsette å forverres, sier professor Eswar Prasad ved Cornell University, og tidligere IMF-direktør med ansvar for Kina, til New York Times.

Kina ønsker at USA fjerner teknologiselskapet Huawei fra sanksjonslisten. Dette gjør at Huawei ikke kan benytte komponenter, programvare eller programvare fritt fra amerikanske selskaper til smarttelefoner eller større teknologileveranser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.