Den tidligere Goldman Sachs-toppen Henry Paulson hadde vært i Kina over 70 ganger da han ble hentet inn som finansminister av George W. Bush i 2006 og kjenner landet godt. Han frykter at den pågående handelskrigen kan bli langvarig og skade begge land – og verdensøkonomien.
«En lang vinter»
Paulson er en av en rekke internasjonale toppledere som har deltatt på Bloomberg New Economy Forum i Singapore denne uken. Den kinesiske visepresidenten Wang Qishan, som har hovedansvar for landets økonomi og forhandlinger med USA, holdt døren åpen for samtaler i et innlegg.
Tidligere utenriksminister Henry Kissinger, som i en alder av 94 år tok turen til Singapore, oppfordret til samtaler slik at begge vet motpartens posisjoner og hva de kan akseptere. Kissinger bidro til å normalisere forholdet mellom USA og Kina på 1970-tallet.
Paulson er skeptisk til et gjennombrudd.
– Ingen er motstandere av en dialog. Nesten alle kan være enige om at resultatene fra en dialog mellom USA og Kina har vært dårlige, sa Paulson på onsdag.
Den tidligere finansministeren utelukker ikke at det blir enighet om å fjerne straffetoll på hverandres produkter. Han er mer bekymret for de dypere, mer underliggende motsetningene som han mener må komme til overflaten.
– Hvis ikke de større motsetningene blir adressert står vi foran en lang vinter i forholdet mellom USA og Kina, sa han.
Han trakk paralleller til den kalde krigen frem til slutten av 1980-tallet.
– Jeg mener det et økonomisk jernteppe kan reise seg; et som bygger nye murer og ødelegger den globale økonomien slik vi kjenner den, sa Paulson.
Spår kaos og volatilitet
Det amerikanske valgresultatet kan bety problemer for Asia, ifølge politisk analytiker Ian Bremmer, som leder tenketanken Eurasia Group.
– Jeg vil si at en president som er under beleiring og som ikke har vunnet i mellomvalgene vil opptre mer uberegnelig, mer offensiv og potensielt bli farligere for denne delen av verden, sa Bremmer under Bloomberg New Economy Forum.
USAs visepresident Mike Pence setter seg på flyet til Asia i helgen. Ifølge USA skal han legge frem en ny amerikansk strategi mot Asia-regionen i neste uke i forbindelse med det årlige Apec-møtet. Det tviler Bremmer på.
– Den amerikanske Asia-strategien vil bli kaos etter mellomvalget, advarte Bremmer.
President Trump stiller ikke under Apec-møtet på New Guinea, hvor statsledere fra over 20 land deltar, blant annet fra Kina, Japan og Russland.
– Vi går inn i en periode med høy volatilitet i USA. Mellomvalgene vil øke presset mot Trump. Han vil legge skylden på mange og han vil slå rundt seg, sa Bremmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.