Over 200 gjester, blant annet fra amerikansk næringsliv, er invitert til East Room i Det hvite hus når president Donald Trump og Kinas visestatsminister Liu He på onsdag skal undertegne første fase av en handelsavtale.

Samtidig vil det bli bekreftet at Kina vil kjøpe amerikanske produkter verdt 200 milliarder dollar de neste to årene. Som motytelse har USA i 11. time gått med på Kinas krav om å fjerne landet fra listen over land som manipulerer sin egen valuta for å få et konkurransefortrinn.

Dette har skapt reaksjoner fra blant annet Demokrater.

«Kina manipulerer sin egen valuta. Det er fakta. Dessverre har president Trump valgt å gi inn overfor president Xi enn å forbli hard mot Kina», sier Demokratenes senatsleder Chuck Schumer i en Twitter-melding.

Unngår valutakrig

Etter at handelsforhandlingene brøt sammen i fjor sommer beskyldte Trump-administrasjonen Kina for å trikse med sin egen valuta for å styrke sin egen eksport.

Da USA avfyrte de første skuddene i handelskrigen med Kina, kostet en dollar 6,3 yuan. I august i fjor var den på 7,2. Denne svekkelsen gjorde at kinesisk eksport ble mer konkurransedyktig på internasjonale markeder – spesielt i USA, hvor importører måtte betale straffetoll.

Valutaen har styrket seg siden USA og Kina signaliserte en våpenhvile i oktober og i desember ble enige om en «fase 1»-avtale i den pågående handelskrigen. Mandag kveld fjernet USA overraskende Kina fra oversikten over land som manipulerer sin egen valuta.

– Kina har forpliktet seg til å avstå fra en konkurransevridende devaluering – samtidig som at de fremmer mer åpenhet og ansvarlighet, sier USAs finansminister, som har ledet forhandlingene med Kina, en uttalelse.

Kina skal dele mer detaljert informasjon på hvordan valutakursene fastsettes.

– Jeg har selv sett virkningene av Kinas valutamanipulering i Wisconsin. Det har skjedd i form av tapte arbeidsplasser, stengte fabrikkert og stillestående lønninger, sier den demokratiske senatoren Tammy Baldwin til Financial Times, som har foreslått å svekke den amerikanske dollaren.

– Handelskrigen er ikke over

Den kinesiske bloggen Taoran Notes, som under store deler av handelskrigen har lekket informasjon fra Kina og kommet med detaljer rundt den kinesiske forhandlingsposisjonen, har publisert sitt første innlegg på to måneder.

«Vi må huske at handelskrigen ikke er over. USA har ikke fjernet all straffetoll på kinesisk import og Kina har gjengjeldt. Det er fortsatt så mye usikkerhet fremover», skriver forfatterne av bloggen, som er tilknyttet den statseide næringslivsavisen Economic Daily.

Kinesiske medier har i liten grad kommentert «fase 1»-avtalen eller forhandlingene som ledet frem til den. Den kinesiske sensuren har blokkert uttalelser fra Donald Trump, hvor han har erklært avtalen som en seier for USA.

Kraftig handelsfall

Den amerikanske beslutningen kom dagen før Kina legger frem handelsstatistikker for fjoråret. Den kinesiske handelen med omverdenen har falt siden handelskrigen startet. Eksporten har falt i syv av de 12 siste månedene.

Den amerikanske importen fra Kina falt med nesten 100 milliarder dollar i 2019 – til rundt 470 milliarder dollar. Dette har også redusert det amerikanske handelsunderskuddet fra 420 milliarder dollar til 360 milliarder dollar.

Dette underskuddet kan bli betydelig lavere hvis Kina oppfyller løftene de har gitt under forhandlingene. Ifølge South China Morning Post vil Kina forplikte seg til å importere amerikanske produkter fra fire kategorier verdt 200 milliarder dollar de neste to årene.

«Dette er en dramatisk ekspansjon for amerikansk eksport av mat-, landbruk- og sjømatprodukter», skriver US Trade Representative i et dokument hvor innholdet i avtalen med Kina forklares.

Ferdigproduserte industriprodukter, hvor blant annet passasjerfly, anleggsmaskiner og datakomponenter inngår, utgjør 75 milliarder dollar. I tillegg kommer energiprodukter verdt 50 milliarder dollar og 40 milliarder dollar fra tjenester. Landbruksprodukter vil utgjøre rundt 40 milliarder dollar.

– Dette har vært som en vill berg-og-dalbane siden det startet, sier råvaremegler P.J. Quaid hos CME Group i Chicago til CNBC.

Han er skeptisk til om det blir mulig å oppnå salgsmålene av amerikanske landbruksprodukter til Kina.

– Det har vært en vanskelig periode for landbrukshandelen. Hvis dette ikke innfrir kan prisene falle, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.