Nye økonomiske statistikker for april viser at optimismen som eksisterte ved inngangen til året har forsvunnet i Kina. Nøkkelindeksen ved Shanghai-børsen steg med over 15 prosent i første kvartal. De siste seks ukene har den falt.

Skadeskutte stormakter

Handelsstatistikkene fra Kina er svakere enn ventet, med et fall i eksporten på 2,7 prosent i april. Veksten i varehandelen var den laveste på 16 år med 7,2 prosent – mot ventet 8,4 prosent. Industriproduksjon og investeringer kom inn lavere enn konsensus.

Også i USA er det samme trend. Varehandelen falt med 0,2 prosent i april. I mars var det en vekst på 1,7 prosent. Privat forbruk utgjør 70 prosent av verdiskapingen i den amerikanske økonomien.

«Dette understøtter vårt syn om at den økonomiske veksten andre kvartal vil svekkes. Den globale veksten ventes å forbli svak i år. Vi tviler på at en betydelig oppgang er i vente», skriver seniorøkonom Andrew Hunter hos Capital Economics i en analyse på de amerikanske tallene.

De siste to ukene har USA trappet opp handelskrigen med Kina ved å øke straffetollen fra 10 til 25 prosent på importerte produkter verdt 200 milliarder dollar. Kina har svart med å øke straffetollene på amerikansk import fra begynnelsen av juni.

Trump vurderer å innføre straffetoll på nesten alt av kinesisk import. Det skjer sannsynligvis ikke før på ettersommeren.

– Økonomiske statistikker fra USA og Kina har skuffet. Dette er som to gutter som leker i en sandkasse og spytter på hverandre. Det kan bli langt verre, sier markedsstrateg Mark Chandler hos Bannockburn Global Forex til CNBC.

Utestenger Kina-teknologi

President Donald Trump signerte på onsdag kveld en presidentordre om at det har oppstått en «nasjonal sikkerhetssituasjon». Denne ordren forbyr amerikanske selskaper å bruke utenlandskprodusert utstyr eller teknologi som «utgjør en uakseptabel risiko».

Denne ordren er rettet mot de kinesiske teknologiselskapene Huawei og ZTE. Huawei, som er blitt verdens nest største smarttelefonprodusent, har nesten ingen aktiviteter i USA. Selskapet leverer infrastruktur til utbygging av mobiltelefonnett, blant annet det kommende 5G-nettet.

Trump får støtte fra Demokratene i Kongressen.

– Dette er et nødvendig steg og gjenspeiler virkeligheten om at Huawei og ZTE utgjør en trussel mot amerikanske og alliertes kommunikasjonsnettverk, sier den demokratiske senatoren Mark Warner, som er viseformann i Senatets etterretningskomité i en uttalelse.

Maktmisbruk og svertekampanje

Det vil bli vanskeligere for Huawei å benytte amerikansk teknologi, komponenter og patenter i produktene. Det vil kreves en lisens fra amerikanske myndigheter.

– Det er myndigheter og eksperter i verden som har blandet teknologi med politikk og ideologi. Denne ideologiske tilnærmingen bidrar ikke til økt cybersikkerhet. Det å merke et selskap eller et land som en trussel mot sikkerheten er ikke en bra måte hvis en skal forflytte seg fremover, sier Huawei-direktør David Wang til Wall Street Journal.

"nekte Huawei fra å gjøre forretninger i USA vil ikke gjøre landet sikrere eller sterkere, bare føre til færre, dyrere og dårligere alternativer", skriver Huawei i en uttalelse.

Reaksjonene fra Kina har ikke latt vente på seg fra offisielt kinesisk hold.

– USA misbruker sin makt til en ondsinnet svertekampanje og til å slå ned på enkelte kinesiske selskaper, sa pressetalsmann Geng Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet – før presidentordren ble utstedt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.