Det er en uke siden de to lovforslagene, som støtter menneskerettigheter og demokrati, ble vedtatt i både Representantenes hus og Senatet i USA. Loven ble sendt videre til Det hvite hus hvor den ventet på at president Donald Trump skulle undertegne.

Onsdag kveld tok Trump frem den karakteristiske sprittusjen han bruker til å undertegne dokumenter.

– Jeg undertegnet lovene av respekt for president Xi Jinping, Kina og folket i Hongkong. Lovene er vedtatt i håp om at lederne og representantene for Kina og Hongkong klarer å løse forskjellene på minnelig vis, noe som vil føre til langvarig fred og velstand for alle, sa Trump i en uttalelse.

Lovforslaget forplikter den amerikanske presidenten til å vurdere handelsstatusen USA har innvilget Hongkong hvert år.

– Amerikansk komplott

Få timer etter at signeringen ble USAs Kina-ambassadør Terry Branstad innkalt på teppet til det kinesiske utenriksdepartementet torsdag morgen lokal tid.

«Den såkalte loven vil bare gjøre at det kinesiske folk, også våre landsmenn i Hongkong, forstår de ondsinnede hensikter og den hegemoniske holdningen som USA står for. Dette vil bare gjøre det kinesiske folk mer samlet. Det amerikanske komplottet er dømt til å mislykkes», skriver det kinesiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Kina mener USA legger seg inn i landets indre anliggender. Før Trump undertegnet loven advarte Kina amerikanske politikere om å ikke «undervurdere Kinas vilje til å forsvare sine suverenitets-, sikkerhets- og utviklingsinteresser».

– Vi råder USA til ikke å opptre vilkårlig. Hvis USA insisterer på å gjøre dette vil Kina komme med sterke motforanstaltninger og USA må bære konsekvensene av det, sa pressetalsmann Geng Shuang i det kinesiske utenriksdepartementet.

– Millimeter unna handelsavtale

Representantenes hus vedtok lovforslagene med 417 mot kun 1 stemme. Det er blitt sjelden at et lovforslag får så bred støtte fra begge partier. Trump har vært under press fra republikanere om å undertegne – samtidig som han forsøker å få en handelsavtale med Kina.

De asiatiske markedene er foreløpig avventende for å se hva Kina vil foreta seg. Det har kommet signaler fra USA og Kina om at en såkalt «fase 1»-handelsavtale snart er i havn. Det haster. USA planlegger å innføre ny straffetoll på kinesisk import i midten av desember.

– En foreløpig avtale er bare millimeter unna, sa en kilde i Trump-administrasjonen til Politico på onsdag.

Ifølge det politiske nettstedet er det grunn til å tro at en avtale kan bli offentliggjort like etter Thanksgiving-weekend.

En foreløpig avtale vil forplikte Kina til å kjøpe amerikanske landbruksprodukter på inntil 50 milliarder dollar i løpet av de to første årene.

«Fase 1»-avtalen vil forplikte Kina om å åpne finanssektoren for utenlandske banker og institusjoner og gi økt beskyttelse til utenlandske opphavsrettigheter. Dette er løfter Kina har kommet med tidligere, men som er blitt utsatt eller ikke gjennomført.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.