Et lovforslag som støtter menneskerettigheter og demokrati i Hongkong er vedtatt i både Representantenes hus og Senatet i USA. Det eneste som gjenstår er president Donald Trumps signatur. Kina har advart om at de vil komme med sterke mottiltak hvis loven blir endelig godkjent.
«Ikke si du ikke ble advart», heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.
Dette er en diplomatisk formulering Kina har brukt sjeldent, blant annet før en væpnet konflikt med India på begynnelsen av 1960-tallet.
– En samlende sak
Ifølge Bloomberg og CNBC kommer Trump til å undertegne loven allerede denne uken. Den har fått overveldende støtte fra Demokrater og Republikanere i Representantenes hus og Senatet.
– Kongressen sender en umiskjennelig melding til hele verden om at USA står i solidaritet med frihetselskende mennesker i Hongkong og at vi fullt ut støtter deres kamp for frihet. Dette har vært en samlende sak for oss, sa demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi på onsdag kveld.
Mange republikanere har åpent vist sin støtte til demonstranter i Hongkong de siste månedene – til Kinas store irritasjon.
– Dette er en viktig lov som presidenten må undertegne snarest, sa den republikanske senatoren Marco Rubio på onsdag kveld.
Lovforslaget krever en årlig vurdering av den amerikanske handelsstatusen Hongkong har fått innvilget. Et annet lovforslag innfører restriksjoner på eksport av blant annet utstyr til politiet.
Det kinesiske utenriksdepartementet har innkalt en amerikansk toppdiplomat ved ambassaden i Beijing for å protestere.
– Vi oppfordrer USA sterkt til umiddelbart å iverksette effektive tiltak for å hindre at dette forslaget blir lov. Vi oppfordrer USA til umiddelbart å slutte å blande seg i Hongkongs anliggender og Kinas interne anliggender, sier viseutenriksminister Ma Zhaoxu i en uttalelse.
Handelsavtale i tynn tråd
Trump er i en alvorlig skvis. Det pågår riksrettshøring i Representantenes hus og han er avhengig av støtte fra partikolleger. De ønsker at han undertegner loven.
Parallelt med dette forsøker han å få til en begrenset handelsavtale med Kina. Denne henger i en tynn tråd og det er nervøsitet ved aksjemarkedene i USA og Asia.
Dow Jones-indeksen falt med 240 poeng da Trump sa at Kina ønsker en handelsavtale mer enn hva han gjør. Det tok seg senere noe opp og havnet 0,4 prosent lavere på onsdag.
– Jeg føler de ikke tar dette opp til det nivået jeg ønsker, sa han på torsdag.
– Endres fra dag til dag
Da de asiatiske markedene åpnet torsdag morgen, falt nøkkelindeksene bredt i hele regionen. En såkalt «fase 1» i en handelsavtale skulle undertegnes forrige uke.
Partene står fortsatt langt fra hverandre. Kina har stilt som krav at straffetoll fjernes gradvis. Dette har USA ikke gått med på, ifølge lekkasjer.
– Dette endres fra dag til dag, men jeg tror det er en større risiko for at det ikke blir en avtale nå enn det var for to uker siden, sier strateg Tom Block hos Fundstrat til CNBC.
Block tror ikke riksrettshøringen påvirker handelsforhandlingene mellom USA og Kina i nevneverdig grad.
– Jeg er mye mer bekymret for situasjonen i Hongkong og forfølgelsen av muslimer. Hvis det blir en situasjon tilsvarende på Den himmelske freds plass, hvor barn blir drept og det er blodige studenter, vil det bli mye vanskeligere å bli enige om en handelsavtale, sier Block.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.