USA har sagt det ikke har vært en sammenheng mellom arrestasjonen av finansdirektøren i et av Kinas største teknologiselskaper og de mange konfliktene som eksisterer mellom de to landene, blant annet handel og kontroll over hvem skal bygge fremtidens globale mobilnettverk (5G).

På spørsmål fra Reuters om han ville gripe inn i saken mot Meng Wanzhou, bekrefter president Donald Trump dette i et nytt intervju.

– Jeg vil gjøre hva som er i landets beste interesser. Hvis jeg mener det er bra for hva som kan bli den største handelsavtalen i historien, noe som er veldig viktig, eller for nasjonal sikkerhet, vil jeg gjøre det, sier han.

Kausjon på 64 millioner

Etter ti dager i varetektsfengsel i Vancouver ble Meng Wanzhou løslatt mot kausjon på tirsdag. Hun må stille 10 millioner kanadiske dollar (64 millioner kroner) i sikkerhet i form av kontanter og eiendomsskjøter.

Hun må levere fra seg begge passene og overvåkes døgnet rundt av et innleid sikkerhetsselskap – for egen regning.

– Risikoen for at hun ikke møter i en utleveringshøring i retten er redusert til et akseptabelt nivå gjennom kausjonsbetingelsene som er foreslått, sa dommeren, som innrømmet at dette hadde vært en utfordrende sak.

Hun og ektemannen eier to eiendommer i Vancouver, men dommeren mente at dette ikke var nok. Kinesere med kanadisk statsborgerskap har stilt opp som garantister i tillegg.

Den første utleveringshøringen vil finne sted i februar. USA beskylder henne for bedrageri og brudd på Iran-sanksjonene. Påtalemyndigheten mener at selskapet SkyCom, som har solgt teknologi til Iran, er kontrollert av Huawei. Dette benekter selskapet og Meng.

– Hun skulle aldri ha blitt arrestert. Dette er et forsøk fra USA om å vise muskler og ta oppmerksomheten vekk fra andre ting, sa advokat Gary Botting, etter at dommeren løslot klienten.

– Elefanter jager hverandre

Kinesiske myndigheter og medier har ikke lagt skjul på sin misnøye over arrestasjonen. Ambassadørene fra både USA og Canada er blitt innkalt til det kinesiske utenriksdepartementet. Kina har forlangt at hun løslates umiddelbart og kan forlate Canada.

En tidligere kanadisk diplomat ble pågrepet i Kina natt til tirsdag – mens kausjonshøringen mot Meng pågikk i Vancouver. Han jobber som rådgiver for International Crisis Group og har spesialisert seg på Kina.

– Vi vet at en kanadisk statsborger har problemer i Kina. Vi er kjent med situasjonen og er svært bekymret, sa den kanadiske sikkerhetsministeren Ralph Goodale til journalister på tirsdag i Ottawa.

Næringslivsledere for amerikanske og kinesiske selskaper har utsatt reiser til sine respektive land etter arrestasjonen i frykt for represalier.

– Om dette er en gjengjeldelse mot en kanadisk statsborger gjør det enda vanskeligere for den kanadiske regjeringen å vri seg ut av situasjonen som USA har skapt. Vi er i en veldig vanskelig situasjon. Elefantene jager hverandre, sier forsker John Higginbotham ved Norman Paterson School of International Affairs til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nå har «fryktløs jente» av Kristen Visbal fått fast plass på Wall Street. Slik skal hun bedre selskapenes bunnlinje.
00:00
Publisert: