USAs finansminister Steven Mnuchin bekreftet på onsdag det ikke er avtalt et tidspunkt for nye handelsforhandlinger med Kina. Den kinesiske kommunistledelsen forsøker å forberede kinesiske selskaper og innbyggere på en lang og smertefull handelskrig.

Kina mener at teknologiselskapet Huawei er et offer i handelskrigen. Amerikanske selskaper har fått forbud mot å drive handel med selskapet. Det er enkelte unntak i en overgangsperiode frem til august, men USAs største teknologiselskaper har suspendert alt samarbeid.

Jages fra Wall Street

President Donald Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon, som var svært sentral i å legge strategier og planer under valgkampen og de første syv månedene etter Trump ble innsatt, sier i et intervju at dette er en forsmak på hva kinesiske selskaper må være forberedt på.

– Det neste skrittet blir at pensjonsfond og forsikringsselskaper i USA ikke stiller med kapital. Vi vil kutte ut alle emisjoner. Wall Street vil begrense tilgang til finansmarkedene for kinesiske selskaper inntil de går med på omfattende reformer, sier Bannon i et intervju med South China Morning Post.

Det umiddelbare målet for Bannon, som sier han snakker med rådgivere i Det hvite hus daglig, er å knuse Huawei.

– Det er ti ganger viktigere å jage Huawei vekk fra USA og Europa enn å få til en handelsavtale med Kina. Selskapet utgjør en enorm sikkerhetsrisiko for Vesten. Vi skal knuse selskapet, sier han.

Bannon karakteriserer handelskrigen mellom USA og Kina som «økonomisk krigføring».

– Jeg tror ikke dette blir løst snart. Dette er begynnelsen på en veldig lang og vanskelig prosess. Jeg har viet meg til dette og er hva jeg gjør 24 timer i døgnet. Vi skal holde trykket oppe og det vil være ubarmhjertig, sier han.

Storselskaper isolerer Huawei

I løpet av det siste døgnet har også tyske, britiske og japanske selskaper stanset leveranser til Huawei. Selskapet er ikke børsnotert, deler minimalt med informasjon og ledelsen forsøker å gi inntrykk av at de vil klare seg fint til tross for de amerikanske sanksjonene.

«Vi er sikre på at denne beklagelige situasjonen kan løses. Vår prioritering er å fortsette med å levere teknologi og produkter i verdensklassen til kunder over hele verden», sier Huawei i en uttalelse.

Det britiske databrikkedesignselskapet Arm Holdings, som eies av Softbank, leverer patenter til 90 prosent av verdens databrikker i smarttelefoner. Ifølge BBC har selskapets ansatte fått beskjed om å kutte all kontakt med Huawei og stanse pågående forhandlinger.

Ifølge næringslivsavisen Nikkei skal Huawei ha sikret seg kildekode for eksisterende design og kan også ha hatt tilgang til kommende prosessorer og teknologier via et kinesisk datterselskap.

Japanske Panasonic har på torsdag gitt ansatte beskjed om å stoppe alle transaksjoner med Huawei og nesten 70 datterselskaper som inngår i det amerikanske forbudet. Panasonic er en viktig komponentleverandør til internasjonale teknologiselskaper.

Stanser salg av mobiler

Huawei hadde en omsetningsvekst fra forbrukermarkedet, hvor smarttelefoner inngår, på 45 prosent i 2018 og var den største enkeltdivisjonen.

Mobiloperatører i Japan, Taiwan og Sør-Korea sier de ikke vil tilby Huaweis flaggskipsmodell P30. I Storbritannia har mobiloperatørene EE og Vodafone valgt å ikke inkludere Huawei i forbindelse med lansering av 5G-tjenester.

– Denne utsettelsen vil ha en betydelig negativ innvirkning på Huawei i Japan. Huaweis smarttelefonsalg i Japan økte med 63,4 prosent i 2018 da de tre største mobiloperatørene begynte å selge telefonene, sier direktør Hideaki Yokota hos MM Research Institute til Nikkei.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.