USA vil gjøre det vanskeligere for flere kinesiske teknologiselskaper å få tilgang til det amerikanske markedet. For et år siden ble Huawei plassert på en svarteliste som forbyr amerikanske selskaper å drive forretninger med selskapet. Listen utvides nå med flere selskaper.

Dette skjer samtidig som USA og Kina skal møtes til nye handelsforhandlinger denne uken.

– Brutal undertrykkelse

Trump-administrasjonen har plassert åtte nye kinesiske selskaper, og 20 kinesiske etater og institusjoner, på en svarteliste. Selskapene beskyldes for å være delaktige i brudd på menneskerettigheter mot uigurene, en av de muslimske minoritetene i Xinjiang-provinsen som er blitt sendt til «omskoleringsleirer» siden 2015.

– Den amerikanske regjeringen og handelsdepartementet kan, og vil ikke, tolerere den brutale undertrykkelsen av etniske minoriteter i Kina, sier handelsminister Wilbur Ross til Reuters.

I 2017 inngikk videoovervåkningsselskapene Hangzhou Hikvision Digital Technology og Zhejiang Dahua Technology avtaler med kinesiske myndigheter verdt nesten ti milliarder kroner for utplassering av avanserte videoovervåkningssystemer i Xinjiang-provinsen.

Andre selskaper har fått store avtaler i etterkant, blant annet på bruk av ansiktsgjenkjennelsesteknologi og hemmelig overvåkning via brukernes smarttelefoner.

«Disse selskapene er involvert i brudd på menneskerettigheter og overgrep, som en del av gjennomføringen av Kinas undertrykkelseskampanje, vilkårlig forvaring og høyteknologisk overvåkning av uigurer og andre muslimske minoritetsgrupper i Xinjiang», skriver det amerikanske handelsdepartementet i en uttalelse.

USA presser aksjonærer

Oljefondet eier aksjer for 954 millioner kroner i Hikvision og over 200 millioner kroner i Dahua.

Leder av Oljefondets etikkråd Johan A. Andersen sa tidligere i år at han ikke kan kommentere investeringene direkte, men at Oljefondet er «stadig mer opptatt av hvilke muligheter teknologi gir for misbruk».

Hikvision hadde en børsverdi på over 380 milliarder kroner før handelen startet ved Shenzhen-børsen tirsdag morgen.

USA har lagt press på amerikanske selskaper om ikke å investere i Hikvision.

– USA bør kreve at kinesiske selskaper som er aktive i det amerikanske finansmarkedet dokumenterer hvilke bånd de har til det kinesiske sikkerhetsapparatet og brudd på menneskerettigheter, sa den republikanske senatoren Marco Rubio i vår.

Masseovervåkning

Hikvision og Dahua har på kort tid blitt blant verdens største selskaper innenfor videoovervåkning og står for rundt en tredjedel av alle nye videokameraer i verden.

Hikvision har gått fra å masseprodusere enkle videokameraer til å utvikle avanserte overvåkningsløsninger. Nye kameraer har innebygd kunstig intelligens og tilkoblet store databaser. Ifølge Reuters er rundt 30 prosent av omsetningen fra internasjonale kunder.

Hikvision har markedsført produktene med at de kan spore opp mennesker basert på ansiktsgjenkjennelse, kroppskarakteristikker og måten en person beveger seg på. De kan også identifisere personer som gjør uventede bevegelser eller at det samles flere i en gruppe.

Ved inngangen til 2018 var det 170 millioner overvåkningskameraer i Kina. Antallet skal tredobles innen 2020, ifølge BBC. Gamle kameraer skiftes ut.

I den kinesiske storbyen Chongqing er det rundt 2,6 millioner overvåkningskameraer som følger bevegelsene til 15,4 millioner innbyggere ifølge en rapport fra Comparitech. Av verdens ti mest overvåkede byer er ti i Kina. Chongqing topper listen.

Verdensledende på kunstig intelligens

Teknologien er også blitt eksportert til andre land som er beryktet for brudd på menneskerettigheter, blant annet Ecuador, Pakistan, Zimbabwe og Forente Arabiske Emirater.

Andre selskaper som også plasseres på svartelisten fra 10. oktober er iFlytek, Megvii Technology, SenseTime og Yitu Technologies. SenseTime er verdensledende innenfor kunstig intelligens og har hentet inn over 2,6 milliarder dollar fra investorer som Softbank Vision Fund, Alibaba og Tiger Global.

Selskapene benytter amerikanske komponenter og patenter, blant annet fra databrikkeselskapet Ambarella. Aksjekursen falt med ti prosent i utvidet handel ved Nasdaq-børsen mandag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.