Festen er over for kinesiske selskaper. Noen av Kinas største selskaper fulgte den japanske oppskriften og kjøpte hva de kom over uten å tenke på pris eller mulig avkastning. Hoteller og kjente eiendomsprosjekter sto høyt på listen.
Det kinesisk forsikringsselskapet Anbang satte en ny rekord da de kjøpte ærverdige Waldorf Astoria for 1,95 milliarder dollar. Selskapet er blitt vingeklippet og er i ferd med å selge hva de kan for å redusere gjelden.
Stanser teknologioppkjøp
En ny rapport fra advokatfirmaet BakerMcKenzie viser at kinesiske investeringer i Nord-Amerika og Europa falt med 73 prosent i 2018 til 30 milliarder dollar. Dette er de laveste investeringene til disse markedene på seks år.
2017 var et rekordår for kinesiske selskaper. ChemChina kjøpte den europeiske konkurrenten Syngenta for 43 milliarder dollar. Selv om denne fjernes falt de underliggende investeringene i Europa med over 40 prosent.
– Enkelte avtaler blir gjennomført til tross for nye investeringsreguleringer, handelskonflikt og kinesisk kontroll på investeringer, sier direktør Michael DeFranco hos advokatselskapet i en kommentar.
USA, under Trump-administrasjonen, har satt foten ned på investeringer fra Kina. En rekke større kinesiske investeringer i amerikanske teknologiselskaper er blitt stanset av amerikanske myndigheter.
Kinesiske investeringer og oppkjøp i USA falt med 83 prosent i 2018.
«Skjedde i uvanlig tempo»
Også europeiske land har innført nye reguleringer som gjør det vanskeligere for kinesiske selskaper å investere. Det er ikke helt dødt. De kinesiske investeringene økte i blant annet Sverige, Tyskland og Spania.
Ikke bare reduserte kinesiske selskaper investeringene i Vesten, men de kvittet seg også med tidligere investeringer. I USA solgte de eiendeler for 13 milliarder dollar. Nesten et tilsvarende beløp står på salgslisten i 2019.
«Dette skjedde i et uvanlig tempo», kommenterer advokatselskapet i rapporten.
Europa blir fortsatt sett på som interessant for kinesiske selskaper – mer enn USA. Det venter avtaler med en verdi på rundt 20 milliarder dollar som kan bli godkjent om kort tid. Investeringer i det amerikanske markedet henger mye på utfallet av handelskrigen mellom de to landene.
– Det er tydelig fra de underliggende tallene at europeiske investeringer er ganske motstandsdyktige. Dette skyldes rene kommersielle årsaker. Den kinesiske økonomien fortsetter å vokse og det er naturlig at kinesiske selskaper fortsetter å bli mer internasjonale, sier Thomas Gilles, som leder advokatselskapet i Kina og fremvoksende markeder i en kommentar til rapporten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.