Det er over en uke siden USA og Kina ble enige om å presse pauseknappen i handelskrigen og ikke innføre nye straffetoller mot hverandres produkter de neste 90 dagene. Forventningene til et gjennombrudd som vil løse alle problemene er lave.

Siste frist: 1. mars

De asiatiske børsene falt mandag morgen da handelen startet. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen, som er Asias største, falt med over to prosent den første handelstimen. Sør-Korea, Taiwan og Kina fulgte etter med tilsvarende trend.

Tre uker før 2018 avsluttes er det nervøsitet hos politikere, næringslivsledere og investorer. Det har vært et bredt børsfall i løpet av året. Shanghai-indeksen har falt med 22 prosent. Ved Hongkong-børsen er nedgangen på nesten 20 prosent fra inngangen ved året.

– Den største bekymringen i verdipapirmarkedet er handelskonflikten mellom USA og Kina, og Huawei-hendelsen. Handelstemaet vil prege markedene gjennom våpenhvileperioden på 90 dager mens det venter på tegn til forsoning mellom partene, sier seniorøkonom Soichiro Monji hos Daiwa SB Investments til Reuters.

President Donald Trumps handelsrådgiver Robert Lighthizer sa i helgen at USA vil sette opp straffetollen på kinesiske produkter umiddelbart hvis de ikke kommer til en enighet før slutten av februar. En forlengelse er utelukket, sier Trumps nærmeste rådgivere.

– Slik jeg ser dette er 1. mars siste frist. Når jeg snakker med presidenten snakker han aldri om å endre datoen. Måten vi har strukturert dette på er at vi vil sette opp straffetollene mot slutten av 90-dagersperioden, sa Lighthizer til « Face the Nation» på CBS.

– Svekkelsen er i full gang

Kina la frem handelstall for november i helgen. Eksportveksten havnet på like over fem prosent – halvparten av hva som var ventet. Importveksten var på kun tre prosent mot konsensus på 15 prosent. Dette er den svakeste importveksten siden oktober 2018.

Mange eksportører har sendt produkter til USA for å unngå straffetollen som var ventet å trå i kraft fra 1. januar. Den kinesiske eksporten til USA økte med 9,8 prosent i forrige måned. Importen fra USA falt med 25 prosent sammenlignet med i fjor.

Dette resulterte i at handelsoverskuddet med USA kom på 35,6 milliarder dollar – en ny rekord.

– Svekkelsen i Kina er i full gang. Den svake importen viser en ganske betydelig tilbakegang i den innenlandske etterspørselen, sier sjeføkonom Wang Jun hos Zhongyuan Bank i Kina til CNBC.

Kina er verdens nest største økonomi – bak USA.

På vei mot vekst

Reviderte statistikker, som kom mandag morgen, viser at den årsjusterte japanske verdiskapingen (bruttonasjonalprodukt) falt med 2,5 prosent i tredje kvartal. Dette er den største nedgangen siden 2014, da økningen av salgsskatten skremte japanerne og forbruket falt.

Det må to kvartaler til før Japan er inne i en teknisk resesjon. Foreløpig er det kun oktoberstatistikkene som er klare, men disse er positive.

«Nedgangen i produksjonen i tredje kvartal var årsaken til at det ikke ble en vekst. Vi tviler på at dette vil fortsette. En sterk økning i industriproduksjonen i oktober, og antallet arbeidstimer, tyder på at den japanske økonomien er tilbake i vekst igjen», skriver Capital Economics mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Snart innspurt i avgjørende klimaforhandlinger i Polen: Dette må du vite
DNs politiske redaktør Kjetil Alstadheim gir deg bakteppet.
00:00
Publisert: